Вторник,

Кабинетът одобри нов дълг от над 7 млрд. лева

От: Агенция Стандарт -
Кабинетът одобри нов дълг от над 7 млрд. лева
A
A
A

След заседанието на Министерки съвет премиерът Кирил Петков даде брифинг пред медиите, за да обясни какво са решили министрите. 

"Днес бяха обсъдени много важни теми. Първо, одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022 - 2024 г. Като е важно да се каже, че за 2022 г. беше одобрен нов дълг от 7 млрд. 293 млн. Тук трябна да се разбере, че 3 млрд. от тези 7 реално са старта. Дълг, който трябва да се рефинансира. Реално новият дълг е 4 млрд. 298 млн. Дефицитът от 4.1% от БВП е само функция на факта, че инвестиционната програма на правителството ще бъде много по-голяма, в размер на 5.8% от БВП, което дава възможност за амбициозната ни инвестиционна програма. Ако тя не се реализира, бюджетът е в излишък", посочи Петков и допълни: "С други думи - имаме нов дълг, който е реално 4 млрд., а не 7 млрд. и този дълг финансира дефицит, който отива за допълнителни инвестиции".

По повод общините, които имат проблеми с финансирането на осветление и други услуги, сформира се работна група между Министерството на енергетиката и Министерството на финансите. 

"Всички общини, които има недостиг или невъзможност да плащат тези услуги, ще искаме да видим размерите на финансовите им проблеми, за да можем да ги адресираме и едновремено с това всяка община ще бъде изпратена проверка, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки", обясни премиерът. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички