Кабинетът "Габровски" отложи вдигането на пенсиите. Отказаха ли се?

Предложението е на Кирил Ананиев

Кабинетът "Габровски" отложи вдигането на пенсиите. Отказаха ли се? | StandartNews.com

Въпросът как да бъдат увеличени пенсиите през 2023 г. беше отложен. На заседанието във вторник на бюджетната комисия към парламента депутатите трябваше да гласуват удължаването на бюджета до избирането на редовно правителство. Към законопроекта депутати от няколко партии са предложили различни варианти за индексиране на пенсиите през 2023 г., пише Труд бг

Но Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС предложи тази точка от дневния ред да бъде отложена до гласуването на предложения кабинет "Габровски".

"Не е целесъобразно в навечерието на избор на редовно правителство да се приема на второ четене удължителния закон на бюджета", мотива предложението си той.

Като първи приоритет от предложения кабинет "Габровски" са записали „Разработване на Закон за държавния бюджет за 2023 г., съдържащ пакет от антикризисни мерки за ограничаване на инфлацията, за стимулиране на икономическия растеж и за стабилизиране на публичните финанси“.

Ако правителството "Габровски" бъде подкрепено от парламента, до две седмици ще представи свой вариант на бюджета с включени в него конкретни политики, каза Кирил Ананиев.

Предложението точката за гласуване удължаването на бюджета беше отложена с 10 гласа „за“ и 9 „въздържал се“.

Освен вдигането на пенсиите, между първо и второ четене на проекта за удължаване на бюджета депутати са направили и редица други предложения.

Сред тях са ваучерите за храна да бъдат до 25% от минималната заплата за страната, данъчното облекчение за деца да може да се ползва всеки месец, а не само на тримесечия или след изтичане на годината.

Има и предложения облекченията за деца да стават в размер на 900 лв. на година за едно дете, 1800 лв. за две деца и 2700 лв. за три и повече деца. Почти за никое от тези предложения няма разчети какъв ще бъде ефектът от евентуалното им приемане за държавната хазна.

Разгорещени дебати може да има и за тавана на цените на тока от електроцентралите. Според регламент на ЕС такъв таван трябва да бъде сложен и приходите на електроцентралите над този таван да влизат във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и да се използват за компенсиране на бизнеса.

Част от депутатите са предложили таван на цените да има за всички електроцентрали, а други – такъв таван да няма за въглищните електроцентрали, които не използват лигнитни въглища

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай