Кабинетът! Асен Василев финансов министър, четири знакови фигури - не

Николай Денков предложен за премиер, промяната и ДБ представиха министрите си

Кабинетът! Асен Василев финансов министър, четири знакови фигури - не | StandartNews.com

Акад. Николай Денков е предложението на „Продължаваме промяната” – „Демократична България” за премиер. Днес коалицията представи министрите си, като съпредседателят на ПП Кирил Петков уточни, че това е проектосъстав на министерски съвет, който ще бъде предложен с втория мандат – на „Продължаваме промяната” – „Демократична България”. Това ще бъде правителство на малцинството. Петков уточни, че умишлено той, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев остават извън проектосъстава на правителството.

ВИЖ ОЩЕ: Ето представянето на кабинета (ВИДЕО)

Проектокабинетът е с управленска програма за 18 месеца. Изпратена е тази сутрин на ГЕРБ. ПП-ДБ ще търсят подкрепа от всички, каза акад. Денков.

ВИЖ ОЩЕ: Ето го списъкът с министри на Промяната, часове преди обявяването му

"Първият принцип. Най-важното е да започнем да решаваме проблемите на хората. Това го започнахме от първия ден след изборите, с ясна законодателна програма, с изготвянето на управленска програма. И днес с проект за кабинет", каза Петков.

"Вторият принцип, Обещанията преди изборите да бъдат спазвани след изборите. Нямаме право да подменим вота на над 600 000 граждани. Затова казвам, че няма да подкрепим първия мандат и няма да има съвместен състав на втория кабинет

Третият принцип. Водеща ще е експертността. Затова номинираме академик Николай Денков за премиер. Денков е в топ 1% на всички учени в неговата област в света. За мен е истинска гордост, че може да предложим такъв човек да води България.

Освен академик Денков, ще предложим проф. Тагарев, проф Хинков, проф Даскалов в сферата на образованието,

Следващ принцип. Осъзнаваме колко е сложна политическата ситуаци. Затова нито аз, нито Христо Иванов, нито Атанасов, нито Велислав Панев ще сме част от този министерски съвет.

Истинското разделение на властите е между изпълнителната власт и парламента. Ние сме готови да не участваме в голяма част от парламентарбниуте комисии, за да може парламента да има много твърд и ясен контрол върху правителството на малцинството.", каза още Петков.

Това е правителство, което отговаря на предизборния ни слоган „Има как”, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Това е много силен екип. Той съдържа капацитета да реализира управленската ни програма, допълни той.

Това е нашият ангажимент към това България да има управление, заяви още Иванов и благодари на всеки един от хората, дали съгласие да се включат във властта.

Представяме едно цялостно усилие за възстановяване на парламентарната република, за нормална работа на българския парламент, заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай