Кабинетът решава за 7-и блок за Коледа

Министрите ще заседават два пъти за седмица преди празниците

Кабинетът решава за 7-и блок за Коледа | StandartNews.com

Строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да започне през 2016 година, а срокът за реализация на проекта е около 4 години. Това стана ясно от думите на икономическия министър Драгомир Стойнев при завръщането му от работно посещение в САЩ. "По време на визитата ми в централата на американската компания "Уестингхаус" водихме разговори за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". "Бъдете сигурни, че ако се вземе решение за строеж на 7-и блок по технологията АР 1000, той ще е на българската държава и на следващите поколения. Ето защо очаквам подкрепа от всички политически сили", заяви Стойнев. Заедно с него отвъд океана бяха всички енергийни шефове.

Точно преди Коледа кабинетът ще заседава два пъти в една седмица. Последната сбирка на министрите ще е на 21 декември - събота, а в сряда на 18 декември правителството ще има редовно заседание. До дни икономическият министър ще подготви доклад, който ще бъде внесен в Министерски съвет, и правителството трябва да реши да даде ли мандат на Българския енергиен холдинг да започне разговори с "Уестингхаус". "Очаквам това решение да е факт до края на годината и ако всичко върви ритмично, до 6 месеца да имаме изготвен финансов модел, включващ и крайната цена", коментира Стойнев. Банка Ексимбанк вече е заявила интерес да финансира част от проекта, вероятно около 70 процента. Останалите ще бъдат поети от държавата. Анализатори коментираха, че ангажиментът на институцията е достатъчен гарант за мащабния проект. Българската делегация се е запознала подробно с работата на американските мощности при посещението си в Питсбърг. Новият тип реактор е най-модерният, безопасен и ефективен, стана ясно от думите на Стойнев. "Смятам, че договорът ще може да бъде подписан в края на следващата година и в началото на 2016-а да бъде направена първа копка", заключи икономическият министър.

"Технологията на реактора е нова, защото това е първият случай, в който системите за безопасност са изцяло пасивни, не разчитат на електрозахранване", поясни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. "Простият пример, за да бъде разбрано какво означава това, е, че ако във "Фукушима" реакторите бяха АР 1000 с такъв дълъг период с пълна загуба на електрическо захранване - и нормална, и на дизелите, нищо нямаше да се случи", каза още Генов.

"Уестингхаус" е най-големият производител в света на ядрено гориво и съответно реакторът им ще работи с тяхно гориво. Проекти с реактори АР 1000 вече се работят в Китай и в щата Джорджия, САЩ.

РЕАКЦИИ:

Проектът е важен

Сергей Станишев, лидер на БСП

И АЕЦ "Козлодуй", и АЕЦ "Белене" са необходими на енергетиката и икономиката на България, защото след около 10-15 г. досега действащите стари мощности ще бъдат извеждани поетапно от експлоатация. Това означава, че трябва да бъдат изграждани нови, с продължителност на употреба 60 г., както е при атомните електроцентрали. Смятам, че ще имаме нужда от допълнителни енергийни мощности и в "Марица-изток", отговарящи на европейските стандарти.

Правилен ход

Николай Бареков, лидер на "България без цензура"

Подкрепяме българското правителство в решението да построи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с американска технология и с участието на американски капитали. Очевидно е, че правителството, ДПС и част от БСП тръгват по правилен път за развитието на българската енергетика. Българските граждани се произнесоха категорично за ядрената енергетика на проведен референдум. Участието на САЩ в този проект очевидно подкрепя енергийната ни независимост.
Предлага ни се най-модерната технология от гледна точка на сигурността на населението, с която ще бъдем първи в Европа. Този проект слага край на идеологиите в българската енергетика и ще спрем да я делим на лява и дясна.

ГЕРБ започна преговорите

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ

Посещението на Драгомир Стойнев в САЩ и договорката американски компании да строят в АЕЦ "Козлодуй" не е никаква новина, защото още ГЕРБ прекратиха сагата "Белене" и взеха решение в "Козлодуй" да се изгражда седми блок. Не виждам някакво по-особено отношение на сегашното правителство към САЩ и се надявам управляващите да запазят геополитическата ни ориентация в трансатлантическото пространство. Няма какво да си затваряме очите, съществуват също така хора с нагласа за промяна на нашата геополитическа ориентация и хора, които директно казват, че нашето бъдеще е на Изток и те са от редиците на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай