Кабинетът обмисля да закрие Комисията по досиетата

БСП планира тя да се превърне в Институт за национална памет

Кабинетът обмисля да закрие Комисията по досиетата | StandartNews.com

София. След като си свърши работата комисията по досиетата оняма смисъл да съществува. Това заяви в парламента премиерът Пламен Орешарски.

„Комисията по досиетата отвори почти всички досиета – какво повече да отваря? А ако не е, да побърза и да си свърши работата", категоричен бе Орешарски.

По думите му идеята на БСП е тя да бъде превърната в Институт за национална памет.

„Аз не възприемам тази комисия като вечна, а като комисия с определена задача. След известен период от време – например 20 години, кого всъщност ще проверява тази комисия? Родените по днешно време", попита риторично Пламен Орешарски.

"Целта на Комисията по досиетата беше да се изчистят всички подозрения към хората на публични позиции и органите на ДС да се прекратят спекулациите, да се предотвратят евентуални зависимости. Видно е, че това не се случи", заяви по-рано днес пред БНР Атанас Мерджанов от БСП. Според него комисията внася разделителни линии в обществото, а Законът за досиетата бил използван предимно за политически цели.

Той определи сътрудниците на бившата Държавна сигурност в сегашното управление на държавата като "храбри хора", които "търпяха достатъчно време издевателствата върху тях и техните семейства". "В крайна сметка 99% от тях са работили за интересите на България в различни времена", констатира Мерджанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай