Кабинетът: Няма да загубим пари от Европа

Кабинетът: Няма да загубим пари от Европа | StandartNews.com

София. Правителството няма никакви проблеми по комуникацията на европейските средства, за съжаление ние сме тези, които трябва да платим сметката на предишното правителство, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова на пресконференция в Министерския съвет.

Златанова коментира, че в последните няколко дни сме свидетели на опити за груби манипулации, лъжи и внушения, че правителството има проблем по отношение на европейските средства.

Тя обаче беше категорична, че негативите - закъснението на усвояването на средства и спирането на плащанията по ОП „Околна среда", са в резултат на дългогодишно прикриване на проблеми.

За шест месеца правителството е успяло да сертифицира една трета от всички сертифицирани разходи за 7 години. Ускоряването е очевидно, но след като ние за 7 години имаме усвоени едва 34% от средствата, сами разберете, че чудеса за една нощ няма как да станат.

Наследството е тежко, ще направим всичко възможно да усвоим максимално количество евросредства в партньорство с бенефициентите, каза Златанова.

Земеделският министър Димитър Греков съобщи, че безвъзвратно загубени по Програмата за развитие на селските райони са 39 млн. лева през 2011 година и 51 млн. лева през 2012 година. Той обаче беше категоричен, че няма опасност от спиране на програмата и увери, че се прави възможното тази година пари по програмата да не бъдат загубени.

По ОП „Околна среда", за която стана ясно преди дни, че ЕК спира плащанията, има риск от загуба на средства по ос 3 – за биоразнообразие, съобщи екоминистърът Искра Михайлова, но не конкретизира суми. По думите й разплащанията в последните месеци са ускорени двойно.

Както Dnes.bg вече писа, държавата ще поеме необходимите плащания по проектите, които се очаква да не надхвърлят 250-300 млн. лева. След отстраняване на недостатъците в управлението на програмата, средствата ще ни бъдат верифицирани от ЕК.

Социалният министър Хасан Адемов заяви, че до края на годината се очаква нивото на сертифицираните средства по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" да достигне 1.25 млрд. лева. С това рискът от загуба на средства е сведен към нула, каза той. По думите му към май този риск е възлизал на близо 450 млн. лева.

По ОП „Регионално развитие" за близо 6 месеца са разплатени близо 360 млн. лева, което е двойно спрямо миналогодишния период. Към май установеният риск е бил 123 млн. евро. Загубата за 2013 година ще бъде нула, съобщи регионалният министър Десислава Терзиева.

В срок се изпълнява и ОП „Административен капацитет" в резултат на предприетите мерки, съобщи финансовият министър Петър Чобанов.

Изключително голямо изоставане по подготовката за следващия програмен период наследил транспортният министър Данаил Папазов за ОП „Транспорт". Нямаме опасност от загуба на средства до края на годината, надявам се и до края на периода, каза Папазов.

Вицепремиерът Зинаида Златанова съобщи, че са получени новите коментари на ЕК по споразумението за партньорство и ще обсъди с министрите това, което трябва да се предприеме. По думите й ЕК ни призовава да ускорим реформите в секторите здравеопазване, образование, води, електронно управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай