Кабинетът гледа отчет за финансите за деветмесечието

Кабинетът гледа отчет за финансите за деветмесечието | StandartNews.com

София. Бюджетният дефицит към края на септември е 216,4 млн. лв., а по европейските средства - 144,1 млн. лв. Това се посочва в доклада на министъра на финансите за изпълнението на републиканския бюджет към края на септември тази година, който Министерският съвет ще разгледа в сряда.

Общо 72,3% са данъчните постъпления и приходите от осигурителни вноски към края на септември спрямо планираното за годината, а 76,9% - неданъчните приходи, което е с 2,7 на сто повече от миналата година. Фискалният резерв към края на септември е 5 млрд. лева, предаде Дарик радио.

Сред другите точки в заседанието е одобрението на нова защитена зона за опазване на дивите птици, наречена „Било". Тя е с площ от 8620 хектара и се намира на територията на общините Генерал Тошево, Шабла и Каварна.

Министрите ще одобрят и разширяването на защитената зона „Калиакра" с 5289 хектара. С предстоящите промени площта на мрежата от защитени зони за птиците става 22,7% от територията на страната при 22,6% сега.

С друго решение кабинетът ще разреши на регионалните инспекторати по образованието да намаляват учебния час от 45 на 40 минути за учениците от 5-ти до 13-ти клас, ако учат целодневно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай