Кабинетът даде бюлетините на БНБ

Кабинетът даде бюлетините на БНБ | StandartNews.com

София. Българската народна банка (БНБ) ще печата бюлетините за предстоящите избори за Европейски парламент. Това става ясно от обявения търг по договаряне без обявление на Министерски съвет.

Покана е изпратена единствено до печатницата на БНБ съобразно новоприетия Изборен кодекс. Съгласно него хартиените бюлетини трябва да се отпечатват от БНБ при спазване на изискванията на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа. Това означава, че целият процес по направата на книжата ще бъде контролиран от представители на Министерство на финансите и Централната избирателна комисия. Целта е по този начин да се избегне порочната практика частни фирми, близки до властта, да злоупотребяват с изборния процес в полза на определени политически сили. За отпечатването им ще бяха отделени 1 250 000 лева.

За изборите правителството отпусна почти 24 млн. лв. Близо 8 млн. от тях са заделени за възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии. З,5 млн. лв. ще се дадат на администрацията на Министерския съвет, областните и общинските управители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай