Неделя,

Нов сценарий: Министрите с първия мандат, правителството - с втория

От: Екатерина Николова -
2568
Нов сценарий: Министрите с първия мандат, правителството - с втория
A
A
A
  • Партиите изживяха петте фази на страданието: отричане, гняв, пазарене, депресия и примирение
  • Нов сценарий: Министрите с първия мандат, правителството - с втория

Председател на парламента от ГЕРБ, шеф на правната комисия от "Продължаваме промяната" - "Демократична България. След три месеца обратното.

Министри с първия мандат - на Борисовата партия, кабинет с втория - на "Промяната". Едно мнозинство за избор на Росен Желязков, друго - за правителство. Всички бързат то да бъде съставено, но никой не казва как ще стане това. ДПС е опозиция - засега. "Възраждане" - завинаги, БСП още не знае, а ИТН продължава да се чуди.

ГЕРБ и "Промяната" се мразят, но си говорят. "Промяната" и "Демократична България" си говорят, но се мразят. Така изглежда животът в Народното събрание сред петите избори за две години. В Страстната седмица партиите минаха през всички психологически етапи на политическото страдание: отричане на ролята и мястото на опонента, гняв от изборните резултати, неотредили никому правото да управлява сам, пазарене за власт, депресия от отказа и накрая примирение с реалността.

  • Нови отношения възкръснаха в светлите дни

след Великден. Лена Бориславова и Десислава Атанасова заровиха томахавките и сглобиха законодателната програма на депутатите, магистратите сложиха на трупчета съдебната война между Кирил Петков и Асен Василев.

Бойко Борисов отиде на крака при Румен Радев, "Продължаваме промяната" гласува за Росен Желязков, Николай Денков и Атанас Атанасов смениха Кирил Петков и Асен Василев. А всички вкупом заговориха за конституционно мнозинство за съдебна реформа.

Ще има ли правителство? Това е единственият въпрос, който вълнува всички. 

Да, но трябва да е с мандата на ГЕРБ, иначе - избори, каза Борисов на президента. Не, ще бъде с мандата на ПП-ДБ, кабинет на ГЕРБ няма да подкрепим, отговори пред Румен Радев Асен Василев. Уйдурма, скочи Нинова. Има време, да си свършим работата, парламентът може да изкара и 4 години, философски обобщи Карадайъ. Ще видите какво ще се случи, загадъчно допълни Рамадан Аталай.

Едни видяха в бързите консултации на президента Радев знак, че кабинетът е готов. Други - че отиваме на избори.

Две неща са ясни след първата седмица на парламента. Колкото по-лесно се чертаят червените линии, толкова по-трудно се трият. И колкото по-нежелан е кабинетът, толкова по-неизбежен е.

  • Всички чакат бюджета

Общините свършиха парите и изнемогват. Пенсионерите вече чуха, че в ДОО е предвидено от 1 юли да вземат най-малко 523 лв. вместо сегашните 467 лв. Земеделските производители и преработватели разчитат, че към новите компенсации от Брюксел заради украинския внос ще има и до 200% национално финансиране. Иначе складовете със зърно и слънчоглед ще си останат пълни и след края на забраната, защото ако излязат на пазара, цената на хляба и олиото трябва да удари тавана.

Законите по Плана за възстановяване и устойчивост чакат, оперативните програми - също. В списъка са еврозоната и Шенген.

Но как ще стане кабинетът при категоричното нежалание на ГЕРБ и "Промяната" да подкрепят мандата на другия? Както стана правителството на Димитър Попов, отговори Росен Плевнелиев, който през последната година играе ту главен преговарящ, ту основен говорител на Борисов. Тогава, в зората на демокрацията, СДС и БСП намериха общ език и се събраха зад формулата програмно-експертно правителство. Зад думите му в партийните централи разчетоха интересен сценарий. ГЕРБ ще предложи

  • правителство тип "Габровски", но също като него то няма да събере

достатъчна подкрепа. Основната част от номинираните министри обаче ще бъдат включени в кабинета, който след това "Продължаваме промяната" - "Демократична България" ще излъчи с втория мандат. За да има конституционно мнозинство за съдебна реформа към програмно-експертното правителство ще бъдат привлечени ДПС и ИТН, твърдят запознати с преговорите за властта, които текат независимо от клетвите, че разговорите в момента са само за закони. Не случайно Мустафа Карадайъ направи две знакови изказвания. ГЕРБ плюс "Промяната" е равно на подмяна, коментира Карадайъ решението за ротационен шеф на парламента, което е в нарушение на конституцията. И "ДПС е опозиция - засега". Демек - Движението няма да прощава белите нито на едните, нито на другите. Но ако те с разум се откажат от личното си и партийно его и с отговорност и в диалог приемат нов обществен договор и пристъпят към правителство с приоритети, програма и широка подкрепа, ДПС ще го подкрепи и участва. Защото по примера на Движението всички останали партии приеха, че точка първа от обществения дневен ред е спиране на прогресивното обедняване. А това без редовно правителство не може да стане.

"Вероятността да има правителство с първия мандат е почти нулева. Ключовото сега е, че ГЕРБ и ПП-ДБ разговарят. Защото те и в предходния парламент също гласуваха заедно по основните въпроси, свързани с бъдещото развитие на страната, но това ставаше, без да разговарят помежду си", даде своя прочит на ситуацията социологът Юлий Павлов. Според него ПП-ДБ вече са направили своя най-голям компромис - да разговарят с Борисов, когато изчегъртваха и арестуваха. Повече от тях трудно може да се очаква.

"Бойко

  • Борисов обаче е майстор на вземането на завои

той не се е заричал да не подкрепя правителство на ПП-ДБ. Зависи какво ще предложат те", коментира още Юлий Павлов. Той смята, че ако ПП-ДБ не заложат на ярки политически фигури в кабинета, а предложат експерти, дори и с акад. Денков начело, ГЕРБ ще го подкрепят. Оттук до съставянето на конституционно мнозинство крачките са лесни и бързи.

Колкото и труден да е в момента разговорът за властта, едно е ясно. Амбицията на всички за местния вот е толкова голяма, че никой не би искал той да бъде изкривяван с паралелно парламентарно гласуване в същия ден. Затова пред угрозата от избори в лятната жега, когато хората са на море, кабинет на компромиса изглежда като подарък от съдбата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com