Извънредно от Борисов! Тежки думи за Шенген

Какво каза лидерът на ГЕРБ

Извънредно от Борисов! Тежки думи за Шенген | StandartNews.com

Точно като за неговия политически стил, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се появи на Йордановден в Медвен, Сливенско. Борисов е придружен от кметовете на Сливен и Котел, които разкриха какви са основните инфраструктурни проекти, които имат готовност да осъществят със средства от бюджета.

Борисов заяви, че с отпуснатите средства могат да се направят "изключителни неща за хората". "За вас, сливенци, и областта, има около 100 милиона в държавния бюджет", отбеляза той.

Десислава Танева, която е народен представител от Сливен, се присъедини с малко закъснение и обясни, че карала внимателно, тъй като возела две малки деца.

"Аз от София дойдох навреме, ама както и да е. Няма да си намираме на Богоявление кусури", пошегува се Бойко и допълни: "Остава ти да обобщиш".

Но Борисов предпочете той да поясни правилника, по който общините, по който си подават проектите за финансиране. "Вие трябва да имате готовност в момента, в който правилника е готов, веднага да стартирате. И само след няколко седмици ще видите продукта от тази "некоалиция", която критикувате".

Запитан дали има официална информация за ротацията - дали Мария Габриел ще е начело, той заяви:

"Докато всичко не е договорено с Брюксел, специално за ротацията - това е един чисто технологичен процес. Той е такава дреболия, толкова технически е въпросът, че не знам кое ви вълнува в нея... Ние вече в момента работим какво да строим, да показваме зад себе си, че това е чиста дреболия и заяждане. Сега като е с мандата на ППДБ, какво ни прави по-различни. Абсолютно ненужен въпрос за коментар".

Борисов отново подчерта: "Влизането ни в Шенген по въздуха, по водата е безспорен успех. Не можем да се сърдим на австрийските колеги, че изискват от нас да се стегнем и да пазим границата. Връщайки се към старите оперативни практики, МВР се справя много добре. И напъните на опозицията за обяснява как ще се напълним с бежанци, е несериозно.

Има Дъблинско споразумение. Имаме финансиране, съвместна възможност за охрана на границите. И разберете - ние сме пълноправен член на Шенген. От деня, в който официално Съветът го потвърди, ще взимаме наравно решения с Австрия. Ще можем да спираме или да допускаме държави и да ги питаме защо не се справят. И само от нас зависи от месеци да се стегнем и да осигурим Шенген и по суша".

"Точно тази опозиция беше вицепремиер една година. Вицепремиер на Кирил Петков. И има наглостта да критикува. Нормално е - всяка опозиция иска да излезе и говори, че при тях ще е по-добре. Когато при нас имаше нулева миграция, това за същите тези хора не беше важно", заяви Борисов. 

На коментар, че въпросът за Шенген ще бъде поставен отново в Народното събрание, той заяви: "И какво от това? Кое ще поставят? Че разбиха службите, разградиха границата и я вкараха в тая ситуация държавата?! Айде да си кажем истината. Не е ли така? Така е. Бях ясен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай