Събота,

Изтича срокът за кандидат-шефове на Инспектората към ВСС

От: Failed to load user -
2316
Изтича срокът за кандидат-шефове на Инспектората към ВСС
A
A
A

София. Днес е последният ден, в който могат да бъдат предлагани кандидатури за главен инспектор към Инспектората на ВСС. До момента на страницата на Народното събрание няма обявено нито едно име. Срокът изтича в 18:00 часа.

Преди дни парламентът най-сетне започна процедура по избор, след като мандатът на Ана Караиванова изтече през януари. В края на октомври тя подаде оставка, но все още не е гласувана. Текстовете в закона изискват около дадена кандидатура да се обединят поне 161 от народните представители, което се оказа проблем, тъй като досега партиите не успяха да постигнат съгласие.

Съюзът на съдиите в България остро разкритикува откритата процедура. Според тях краткият срок от едва три работни дни поражда усещане за прикритост, а дебатът и селекцията за номинациите са задкулисни. В открито писмо до Народното събрание те призоваха депутатите да осветлят публично преговорите си, за да стане ясно на каква база стъпва договорката между парламентарните групи.

Според Реформаторския блок процедурата е нагласена и е направена за "правилния" кандидат.

В публичното пространство, като най-вероятно да заеме поста, се завъртя името на Веселина Тенева от Върховния административен съд.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички