Изтича срокът за кандидат-шефове на Инспектората към ВСС

Изтича срокът за кандидат-шефове на Инспектората към ВСС | StandartNews.com

София. Днес е последният ден, в който могат да бъдат предлагани кандидатури за главен инспектор към Инспектората на ВСС. До момента на страницата на Народното събрание няма обявено нито едно име. Срокът изтича в 18:00 часа.

Преди дни парламентът най-сетне започна процедура по избор, след като мандатът на Ана Караиванова изтече през януари. В края на октомври тя подаде оставка, но все още не е гласувана. Текстовете в закона изискват около дадена кандидатура да се обединят поне 161 от народните представители, което се оказа проблем, тъй като досега партиите не успяха да постигнат съгласие.

Съюзът на съдиите в България остро разкритикува откритата процедура. Според тях краткият срок от едва три работни дни поражда усещане за прикритост, а дебатът и селекцията за номинациите са задкулисни. В открито писмо до Народното събрание те призоваха депутатите да осветлят публично преговорите си, за да стане ясно на каква база стъпва договорката между парламентарните групи.

Според Реформаторския блок процедурата е нагласена и е направена за "правилния" кандидат.

В публичното пространство, като най-вероятно да заеме поста, се завъртя името на Веселина Тенева от Върховния административен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай