Изтича срокът Близнашки и министрите да се освободят от конфликт на интереси

Изтича срокът Близнашки и министрите да се освободят от конфликт на интереси | StandartNews.com

София. Днес изтича срокът, в който премиерът и министрите в служебното правителство, трябва да са заличили своите участия в търговски дружества и управата на неправителствени организации.

Членовете на правителството, назначено от президента Росен Плевнелиев, подадоха своите декларации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ) в седемдневния срок, след встъпването им в длъжност на 6 август 2014 г., пише БГНЕС.

Премиерът Близнашки и четирима от министрите – на образованието Румяна Коларова, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, на външните работи Даниел Митов и на здравеопазването Мирослав Ненков първоначално не пожелаха да оповестят декларациите си за конфликт на интереси.

След медиен натиск декларациите на членовете на служебното правителство все пак бяха публикувани на сайта на президентството.

От собственоръчно написаните декларации стана ясно, че в ситуация на несъвместимост с поста заради участия в неправителствени организации и частни фирми, към 11-12 август 2014 г., са се намирали: премиерът Георги Близнашки, вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов, вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова, министърът на икономиката Васил Щонов, министърът на културата Мартин Иванов, министърът на спорта Евгения Раданова и министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

По-късно стана ясно, че двама други министри – на финансите Румен Порожанов и на земеделието Васил Грудев, както и главният секретар на Министерството на земеделието и храните Иван Капитанов имат съвместно участие в неправителствената организация Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове. От декларацията на Порожанов, публикувана на сайта на президентството, е видно, че тази информация е заличена с коректор, докато при Грудев изобщо липсва. Нещо повече, Порожанов, Грудев и Капитанов са регистрирали неправителствената организация по ЗДДС, което се прави задължително, ако е налице оборот от над 50 000 лв. годишно.

В случай, че за някого от членовете на служебното правителство бъде доказано, че е нарушил ЗКПУКИ наказанието, което може да получи, е отнемане на трудовото възнаграждение за периода на управление или глоба в размер от 2000 до 4000 лв.

Важно е да се отбележи, че същите правила важат и за всички заместник-министри, които бяха назначени със заповед на служебния министър-председател, като за няколко от тях се установи, че за двата месеца управление ще им се наложи да напуснат от 2-3 до над 10 фирми. В следващите дни изтичат сроковете освобождаване от конфликт на интереси, ако такъв е бил доброволно деклариран, и на десетките членове и експерти в политическите кабинети на служебния премиер и на служебните министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай