Изненада от Брюксел! Обрат с новия еврокомисар

Говорителят на ЕК съобщи позицията на комисарите

Изненада от Брюксел! Обрат с новия еврокомисар | StandartNews.com

Изненадваща новина за новия български еврокомисар дойде от Брюксел.

Научихме от новините, че политическите ръководители в България споменават две имена на възможни предложения за еврокомисар, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

До обедните часове днес не сме получили официално предложение от България, добави той. Договорът за ЕС очертава изискванията пред кандидатите за еврокомисар, посочи говорителят.

Както винаги този, който отговаря най-добре на изискванията, ще премине през процеса, включващ събеседване с председателя на ЕК. Не мога да кажа нищо за бъдещите отговорности на следващия български еврокомисар, това ще се прецени по-късно, когато бъде ясно с какви способности той може да допринесе, допълни говорителят.

Припомняме, че Даниел Лорер бе предложен от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" за еврокомисар, а коалицията ГЕРБ-СДС предложи Илиана Иванова.

Преди ден вицепремиерът Мария Габриел заяви пред български медии в Брюксел след среща с ръководството на ЕК, че кандидатът трябва да може "да влезе с летящ старт" и да познава европейските институции. Изборът е на председателя на комисията, добави вицепремиерът.

Правилата за избор на еврокомисар предвиждат също изпит пред комисии на Европейския парламент и назначаване от Съвета на ЕС. Според Габриел е трудно да се предвиди дали процедурата ще завърши преди лятната ваканция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай