Избори в сезона на черешите

На кого ще заседне костилката

Избори в сезона на черешите | StandartNews.com

Сезонът на черешите вече не е само заглавие на един от любимите турски сериали на киноманите у нас. Той става емблема и на изборите, които ще се проведат в разгара на черешовата кампания.

Досущ като вкусния плод, предизборната надпревара ще покаже коя от партиите, оцветени в червено, ще надделее в класацията за парламент и дали на ПП-ДБ фатално ще заседне костилката от скандалите, така че да финишират на 4-то място. И, разбира се, колко от избирателите ще предпочетат да берат череши вместо да ходят до урните. 

34 партии и коалиции подадоха в срок  документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите избори за Народно събрание и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни. 

"Промяната" оредя, Кирил помръкна

"Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС се регистрираха в последния момент. И докато партията на Борисов демонстрира завидно самочувствие и прекрасно настроение, Кирил Петков бе мрачен и съкрушен, показвайки невиждана досега раздразнителност. На фона на чутовните корупционни скандали, станали нарицателни като Пуделгейт, партията на промяната получи и приятелски огън.     

Ден преди коалицията ПП-ДБ да се регистрира за участие във вота, "Средна европейска класа", начело с Константин Бачийски, напусна обединението. Седмица по-рано от него се отцепи и партия "Зелено движение", която ще се яви самостоятелно на вота.

Така коалицията се сви до 4 партии - "Продължаваме промяната", "Да, България", ДСБ и "Волт". Те се регистрираха в последния възможен ден и внесоха 9999 подписа. Точно толкова депозира и партията на Бойко Борисов. Тя също се регистрира в последния момент и отново се явява на изборите с коалиционните си партньори СДС. За разлика от тях, ДПС събра 12 222 подписа. 

Без изненада "Възраждане" и "Има такъв народ" обявиха, че ще участват самостоятелно на изборите. 

Най-голямо внимание привлякоха червените коалиции.

Григорова и Манолова срещу Нинова

Още преди старта на кампанията лявото пространство яко се разклати. Ваня Григорова и лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова обявиха, че се обединят срещу лидера на БСП Корнелия Нинова.

Ваня Григорова оглави коалицията "Солидарна България", в която влизат още "Българска левица" и "Обединена социалдемокрация", и депозира в ЦИК внушителните за нов политически субект 5000 подписа. Защо с Ваня, написа Манолова във Фейсбук. И разтърси лявото пространство: "Защото и двете сме биткаджии". 

И макар двете остриета на лявото пространство да не участват във вота за европарламент, направиха сериозна заявка, че ще влязат в националния, заемайки първите две места в списъка с бъдещите депутати в 50-тото Народно събрание.

Докато се чака името на човека, който ще поведе листата на БСП за Брюксел, Корнелия Нинова сложи безспорен акцент на селекцията на отбора й за националния вот. "БСП за България" внесе 10 000 подписа, като ще се яви на изборите заедно с "Политически клуб Екогласност" и "Политически клуб Тракия". 
В коалиция „Левицата“ остават партиите на Георги Първанов и Татяна Дончева – АБВ и „Движение 21“.

Решението на евродепутата Елена Йончева да се яви на изборите за европарламент, подкрепена от ДПС, беше неочакван, но силен удар срещу червените. Регионалната структура на ДПС в Благоевград бе първата, която номинира Йончева за Европейския парламент. Дни след това досегашната евродепутатка, която поведе листата на БСП през 2019 година, получи номинация и от други структури на ДПС в страната. 

Йончева е поставена на пето място в списъка с номинираните - след председателите на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, настоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова, но още отсега е ясно, че много от тях ще се откажат, за да останат в Народното събрание.

Бивш главен прокурор, санкциониран по закона "Магнитски" бизнесмен, "Синя София" и независим депутат също ще се опитат да разместят политическото пространство.  

Коалицията "Граждански блок" и Иван Гешев привлече погледите с участието на Весела Драганова, чиято Партия на българските жени бе мандатоносител на кабинета "Сакскобургготски", и на БДС "Радикали", основана от някогашния вицепремиер на Костов Евгений Бакърджиев. 

Васил Божков обяви още през зимата новия си политически проект - Национално движение ЦЕНТЪР. С него той влиза в надпреварата, приютявайки под крилото си партия "Свобода" и "Българска земеделска партия". 

Бившият спортен министър Радостин Василев, напуснал с гръм и трясък "Промяната", атакува парламента с основаната от него партия на 22 октомври "Морал, Единство, Чест" (МЕЧ). 

На изборите на 9 юни в страната ще бъдат открити над 11 800 секции за гласуване, а вотът извън страната ще е на 776 места в 60 страни. Най-много секции ще има в Турция, Великобритания и Германия.

Дали обаче в Сезона на черешите големите изненади ще са в Кюстендил? 
Две от местата там със сигурност ще са за ГЕРБ, като водач отново се очаква да бъде бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

Георги Стамов ще се бори да запази мястото си в парламена от ПП-ДБ в конкуренция с "Възраждане", като водач на листата може пак да е Мира Миркова.

Четвъртият мандат ще е най-спорен, защото в конкуренцията между БСП и ИТН, много вероятно е с гърди напред да излезе ДПС. И да направи своето голямо кюстендилско завръщане в парламента. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи