Ивайло Мирчев: Кабинет без партийни лидери, но с политически експерти

 Пети избори за 23 месеца ще бъдат мрачен европейски рекорд

Ивайло Мирчев: Кабинет без партийни лидери, но с политически експерти | StandartNews.com
  •  Пети избори за 23 месеца ще бъдат мрачен европейски рекорд
  •  "Офертите" на Борисов няма да попречат на обща кметска кандидатура в София на ДБ, ПП и "Спаси София"
  •  В настоящия парламент много трудно може да се формира стабилно мнозинство
  •  Партията, която въведе термина "изчегъртване", вече не е в парламента
  •  Апелираме за съгласие по 5 приоритета, казва депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Мирчев, погледите за съставяне на редовен кабинет са насочени в момента към "Демократична България". Как ДБ вижда съставянето на правителство и какви са шансовете за това?

- Ако "Демократична България" получи третия мандат, бихме се отнесли изключително сериозно към предизвикателството да се състави редовно правителство, колкото и да са малки шансовете за това. Тук не става дума за договорки или търсене на подкрепа за безпринципни коалиции. Ние апелираме за съгласие за пет много ясни и ключови приоритета, които да реализираме за точно определен срок в името на това България най-сетне да тръгне напред. Приоритетите, зад които задаваме, са еврозоната, Шенген, Плана за възстановяване и устойчивост, по който трябва да получим десетина милиарда лева, модернизация на българската армия и конституционна реформа на прокуратурата. 

- Лидерът на ГЕРБ предложи на ДБ да излъчи правителство с премиер Христо Иванов при сключване на нов обществен договор. Анализатори видяха в този ход опит Борисов да вбие клин между ДБ и "Продължаваме промяната", за да не излязат двете политически сили с общ кандидат-кмет на София. Вие как тълкувате "офертата"?

- Не виждам как точно неговите "оферти" биха могли да попречат на заявената първо от Христо Иванов идея за обща кметска кандидатура в София на "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Спаси София".

- От своя страна Христо Иванов заяви, че единственият вариант за кабинет е първата и втората сила в парламента - ГЕРБ и ПП, да се договорят. При дълбоките червени линии между двете партии как е възможно да стане това?

- Отново подчертавам, че трудно може да става дума за договорки, а по-скоро за съгласие, че България не може да се яви на пети поредни избори за по-малко от две години. Само се замислете как би изглеждало това в учебниците по история на децата и внуците ни. Политиците трябва да преглътнат егото и страха за собственото си оцеляване в името на националния интерес, който изисква да се измъкнем от тази остра изборна спирала и да свършим неотложната за работа за България.

- Възможен ли е италиански вариант - кабинет тип "Марио Драги" в България и ако да - коя е обединителната фигура за премиер, която може да събере около себе си представители на различните партии?

- Не съм убеден, че е удачно да говорим за кандидат-премиери на този етап. Все още дори не знаем какво ще реши президентът Радев и кому ще връчи третия мандат. Със сигурност ние от "Демократична България" смятаме, че в евентуално правителство в рамките на този парламент не следва да има партийни лидери. Същевременно с това в кабинета трябва да има политически фигури с експертиза, за да могат да свършат работа, но и да е ясно кой носи политическата отговорност.

- ДБ ясно заяви, че приоритетите за съставяне на кабинет, от изпълнението на които зависи участието на коалицията във властта, са: много ясен ангажимент за конституционна реформа на прокуратурата, борба с корупцията и ограничаване на руското влияние. При каква формула на властта те могат да бъдат изпълнени?

- Трудно ми е да говоря за тънки сметки и сложни коалиционни формули. За съжаление неуспешният опит с първите два мандата показа, че в настоящия парламент много трудно може да се формира стабилно мнозинство. Въпросът в случая е много по-прост - има ли в българския парламент подкрепа за най-важните за България приоритети в следващата година. Ако все пак се налага да посочим формула, нашата е пределно ясна - постигане на пет приоритета в рамките на година и няколко месеца.

- И социолозите, и повечето партии са на мнение, че нови избори ще възпроизведат почти сходен парламент. Каква е Вашата прогноза? Ако разпределението на силите в 49-ото НС е близко до сегашното, какво прави шансовете за кабинет по-големи?

- Още в 47-ото Народно събрание ние от "Демократична България" съвсем ясно заявихме, че ако отидем на предсрочни избори, ситуацията няма да се подобри, а тъкмо напротив. За съжаление и сега положението не е по-различно. Пети поредни парламентарни избори за 23 месеца ще бъдат мрачен европейски рекорд, а картината в Народното събрание може само да се влоши.

- Политолози коментират, че политическата криза, в която сме, доказва, че "изчегъртването" е невъзможно, а разделителните линии между партиите - излишни. Прави ли са? Какъв е Вашият анализ?

- Ако проследите мои изказвания в месеците назад, ще видите, че никъде не съм използвал термина "изчегъртване". Друг въведе тази дума в политическия речник и оглавяваната от него партия вече не е в парламента. Мисля, че е пределно ясно какво разделя всички политически опоненти на терен в Народното събрание. Нашият въпрос е способни ли сме да се обединим зад посочените пет ясни приоритета.

- Какво показа изслушването на разследващия журналист Христо Грозев, който бе обявен за издирване от руските специални служби - адекватна ли е била реакцията на държавата и гарантирана ли е закрилата на Грозев?

- Причината "Демократична България" да иска парламентарно изслушване на главния прокурор Иван Гешев е тъкмо констатацията ни, че прокуратурата не е действала адекватно в поредица от случаи. Става въпрос за взривовете в български военни складове, отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев и цялостната подривна дейност на руското военно разузнаване у нас. Според разследванията на Христо Грозев българската прокуратура не е предоставила пълната следствена информация по тези случаи на чуждестранните ни партньори. Иван Гешев и предшествениците му дължат сериозни отговори на българското общество, а ние като народни представители трябва да вземем всички необходими мерки, за да гарантираме сигурността на Христо Грозев като български гражданин и разследващ журналист.

- Казахте, че в Демократична България работите по механизъм за филтрация на чуждите агенти у нас. Какъв ще бъде той и какви законодателни инициативи предприемате в тази посока?

- Става дума за реформа в службите за сигурност, за да се подобри тяхната ефективност и да имат доверието на евроатлантическите ни партньори. Тема, по която активно работим и се надявам скоро да сме готови и със законодателна инициатива в тази посока. Това, обаче трябва да се случи в диалог с всички институции и партиите в парламента, а не да бъде силово налагано от моментното мнозинство. Ще търсим консенсус зад тези предложения.

- Член сте на комисията "Джемкорп". Демократична България не подкрепи доклада. Защо? Коалицията още в самото начало видя руски капитали в дъното на меморандума.

- Докладът разкри някои притеснителни неща, но едва ли мястото му бе в пленарна зала. Пропиляхме цял един парламентарен ден, за да разискваме нещо, което е работа на други институции, ангажирани с националната сигурност. 

- Две сесии на пловдивския общински съвет за Панаира се провалят. Какви ще бъдат следващите Ви действия?

- На този етап не съм оторизиран да разкрия какви ще са следващите ни стъпки, освен вече обявеното намерение да предложим Пловдивския панаир за местен паметник на културата. Мога да Ви уверя, че няма да оставим нещата така. При цялата евроатлантическа претенция на ГЕРБ е просто недопустимо да подаряват символ от национално значение на компрометиран бизнесмен, който е почетен консул на Русия в Пловдив.

- Заради създалото се напрежение по отношение политиката на фейсбук от Демократична България заявихте намерение да поканите за изслушване в Комисията по култура и медии компанията Telus, която обслужва фейсбук в България. Какви въпроси ще й поставите?

- Бихме искали да научим повече за начина, по който се извършва модерирането на публикации, коментари и потребители в България, както и да разберем как Фейсбук прилага политиките си по управление на съдържанието. Платформата е комуникационният канал с най-голямо влияние в България и е добре парламентът и обществото да са наясно с принципите и правилата им на работа, тъй като този канал има силно влияние върху всички сфери на обществения живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай