Събота,

Иванов: Във ВСС се правят задкулисни договорки

От: Администратор -
Иванов: Във ВСС се правят задкулисни договорки
A
A
A

"Този Висш съдебен съвет не е по-различен от предходния, с някакви нюанси. Не става дума просто за смяна на едни лица с други лица". Това заяви пред бТВ министърът на правосъдието Христо Иванов и посочи, че е нужна спешна промяна на модела, към каквато се стреми и той.

По думите му някои от членове на ВСС са твърде отворени към спазаряване на определени решения. "Правят се задкулисни договорки", подчерта Иванов. "Дали се случва между стабилни или тематични лобита няма значение. Нямаме последователно взимане на решения, имаме затваряне на очи", заяви още министърът. "Във ВСС няма ефективен контрол и там не се задават въпроси. Ако има нещо нередно, не се говори. Има хора, които са притиснати до стената и в момента се чувстват неудобно", отбеляза Иванов.

Според него, през годините е ставало така, че не най-добрите са заемали властовите позиции. "Такава е била тенденцията. ВСС преживяха катастрофа, защото в тях няма култура на носене на отговорност. Имало е затваряне на очи за проблемите. Дори и хора във ВСС вече си задават въпроса за оставка", коментира още той.

Софийски градски съд се управлява зле от много години. Това излезе на повърхността не заради френския посланик, а заради група смели съдии. Виждаме тишина, в която корупцията там се развива, посочи правосъдният министър. В отговор на шефа на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който заяви, че Иванов принадлежи на фондация "Америка за България", министърът заяви, че явно създава дискомфорт на шефа на Етичната комисия. Ясен Тодоров се занимава с международни теми, което не му е работа, посочи Иванов.

Съдебната реформа може да приключи бързо и лесно, ако имаме ВСС, който да е съгласен и да се занимава с нея, смята Христо Иванов.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички