Иванов: Държавата е абдикирала от българската култура

Иванов: Държавата е абдикирала от българската култура | StandartNews.com

София. „Мога да започна като китайска капка да повтарям: Проблемът в културата не е в нейното качество. Нашите артисти, художници, библиотекари са прекрасни хора. Проблемът е, че от години, от десетилетия дори държавата е абдикирала от българската култура". Това заяви служебният министър на културата Мартин Иванов пред Нова тв по повод положението в повереното му министерство.

„Ние за 2 месеца няма да решим този въпрос, но се надявам след като говорим за това сега, този разговор да се продължи от хората, които ще дойдат след нас. Ние всички сме много горди, че имаме 13-вековна история но дали всеки от нас би дал по 13 лева за историческите обекти у нас?", обясни Иванов.

Служебният министър на културата изтъкна, че липсата на пари за министерството в момента не е проблем, а по-скоро тревожен е фактът, че и за в бъдеще няма да се намерят. "Докато ние не си дадем сметка за това, ще гледаме как нашите ценности и най-светлите ни умове се топят", допълни той.

„Аз съм в тъжна и унизителна ситуация да гледам колегите в която и да било културна сфера и да им казвам „Съжалявам, че няма пари". На Шипка няма тоалетна, ВиК инсталацията е на 50 години. Подобно е положението на Петрова нива, Ларгото, домът на Христо Смирненски", коментира още министърът.

„Трябва да има целенасочена кампания за популяризиране и подкрепа на културата ни. Не обичаме да казваме, че сме малък народ, но в същото време се притесняваме да покажем на света какво имаме. А ние имаме много", продължи министърът на културата в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай