Иван Таков поведе шествието "Хора, бдете - не на фашизма!"

БСП от години настоява за забрана на "парада на омразата" Луковмарш

Иван Таков поведе шествието "Хора, бдете - не на фашизма!" | StandartNews.com

Председателят на БСП - София Иван Таков и неговият заместник Иван Пешев се включиха в шествието под наслов "Хора, бдете - не на фашизма" (Антилуковмарш). То беше организирано от Градския съвет на БСП - София и от Българския антифашистки съюз с председател Евгений Белий. Преди шествието Иван Таков и Евгений Белий, който е председател и на Районната организация на БСП в "Красна поляна", поднесоха цветя на Паметника на Незнайния воин.

"Поклонихме се пред паметта на всички жертви на "кафявата чума", каза Иван Таков. - Именно тази памет ни повелява да отречем завинаги фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация. И ни задължава всеки път да се противопоставяме категорично на провеждането на парада на омразата Луковмарш и всякакви подобни прояви".

Лидерът на БСП - София припомни, че на последната сесия на СОС общинските съветници от групата на "БСП за България" призоваха всички политически групи да заявят категорична позиция срещу Луковмарш. "От години настояваме за забрана на тези паради на омразата, както и на всякакви движения, действия и демонстрации на расова, етническа, религиозна нетърпимост и антисемитска пропаганда. За съжаление, всички наши призиви остават без успех, коментира Иван Таков. - Причината е, че никой не предприема мерки срещу подобни прояви. А през последните години се нагледахме на нарастваща нетолерантност, на ксенофобия, на фашистки прояви не само у нас, но из цяла Европа и по света".

В изказването си пред антифашистите, които се включиха в шествието, Евгений Белий отбеляза, че факелните шествия, организирани от привържениците на ген. Христо Луков, са в дълбоко противоречие с изконните хуманни ценности на българския народ. "Народ, който с основание може да се гордее с това, че спаси своите евреи. Народ, който отреди навремето на ген. Луков ролята на политически маргинал и заради това е още по-позорно това, че днес определени среди се опитват да го героизират, каза той. - Не е нормално в 21 век по улиците на България да шестват фашисти. Не е нормално година след година ние, българските антифашисти, да протестираме срещу провеждането на тази проява, но гласът ни никога да не бъде чуван. Не е нормално една държава да толерира този парад на екстремизма, ксенофобията и неонацизма".

Председателят на Българския антифашистки съюз добави, че през последните две години беше ясно доказан един факт. "Неофашизмът и неонацизмът не само, че не са изчезнали като геополитически явления, но стават все по-опасни, каза Евгений Белий. - С това шествие ние призовахме българските граждани: "Хора, бдете!". Не позволявайте на екстремистите да оскверняват паметниците на антифашистката съпротива и тези на Съветската армия - освободителка на Европа от "кафявата чума"! България днес има нужда от своите синове и дъщери, отстояващи историческата истина за фашистките и нацистки зверства!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай