Понеделник,

Иван Таков: Кирил Петков не беше най-добрият избор

От: СТАНДАРТ -
2007
Иван Таков: Кирил Петков не беше най-добрият избор
A
A
A

Кирил Петков не беше най-добрият избор за управление на държавата в натрупалите се тежки кризи. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков по време на участието си в предаването "Беновска пита". Според него, лидерите на "Продължаваме промяната" нямат необходимия опит да се справят в толкова тежката ситуация, в която се намира България - натрупалите се по едно и също време пандемия, тежка икономическа и политическа криза, конфликт в Украйна. 

"Кирил Петков и Асен Василев не бяха и не са подходящите политици, които да преведат държавата през тези кризи. Всички видяхме и се убедихме в това от действията им, особено в последните няколко месеца, коментира Иван Таков. - Самият кандидат за премиер Асен Василев заговори за избори през октомври, затова вече имам сериозни съмнения, че може да избегнем предсрочния вот в началото на есента".

Иван Таков коментира и участието на БСП в управлението на държавата през последните 6 месеца. "По същество тази четворна коалиция беше доста сложна, тъй като участващите в нея партии, чисто идеологически, бяха прекалено различни, коментира той. - Много от членовете на Градския съвет, а и аз самият, имахме забележки по участието на БСП в тази коалиция. Въпреки критиките, които имаме, не може да не отбележим, че партията изпълни не малка част от поетите пред избирателите ангажименти и то най-вече в социалната сфера".

Лидерът на столичните социалисти отбеляза, че БСП е многопластова партия, в която винаги е имало различни идейни течения. И този факт обяснява сблъсъците на мнения и позиции вътре в нея, които изглеждат смущаващо за хората извън партията. "Още от времето на Лилов и Луканов помним идейните спорове. Това не е нещо ненормално за БСП. Точно обратното. Те са част от диалога вътре в самата партия. БСП не трябва да отстъпва от идеите и от принципите си, независимо какво се случва. Защото това е фундаментът на нашата партия, коментира Иван Таков. - Колкото до мен - БСП е моята партия и този факт няма да се промени, независимо какво се случва. В живота и в политиката съм моногамен. Както моята съпруга е единствена в сърцето ми, така и БСП е единствената партията за мен".  

Според Иван Таков, за БСП в София основната цел на предстоящите местни избори ще бъде участие в управлението.

"Ние от 32 години сме в опозиция в столицата, каза той. - Всичките добри идеи и политики, които предлагаме, не могат да намерят реализация, поради нехайство и липса на чуваемост от страна на управляващите. Затова в последните два месеца, през които обикалям районите и се срещам с нашите членове и симпатизанти, непрекъснато ги убеждавам колко важно е да положим усилия, за да бъдем част от управлението на София след изборите през есента на 2023 година. Разбира се, на този етап БСП няма как сама да спечели изборите в София, което поставя пред нас въпроса за предизборна или следизборна коалиция. Трябва да положим сериозни усилия, за да имаме повече районни кметове. Това ще бъдат нашите представители, които ще са най-близо до хората и техните проблеми по места. А тепърва ни предстои да започнем дискусията и за бъдещия наш кандидат за кмет на Столична община".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички