Неделя,

Иван Иванов разкри криминални практики в земеделието

От: Стандарт -
1905
Иван Иванов разкри криминални практики в земеделието
A
A
A

Земеделският министър Иван Иванов представи проверките, извършени и от управлението на четворната коалиция, и от двата служебни кабинета през миналата година.

В изказването си в парламента аграрният министър дебело подчерта, че ако вотът на недоверие успее, всички усилия, които са били положени за изваждане на държавата от положението, в което е била 12 години, биха били напразни.

Ето и мотивите, които той даде в полза на това твърдение.

При влизането си в Министерство на земеделието в края на миналата година новата власт и заварила много нередности, проверките по които продължават и в момента. „Сключени са договори в „Напоителни системи“ за ремонтни дейности, без да има гарантирано финансиране за тях. Необходимите средства са в размер на 107 млн. лв. Тези договори са подписани като наказателни постановления - с гарантирана 25% финансова корекция с опция за 100%, което щеше да доведе до фалита на „Напоителни системи“, обясни той. Сиреч, ако на фирмите не им стигнат тези 107 млн. лв., те ще искат от държавата още толкова. Всички помним обаче пороите в края на миналата година, които бяха отнесли изцяло уж ремонтираните диги в страната. Тези случаи са дадени на разследващите органи, като държавата се зае ефективно да блокира задействаните от предишната власт корупционни схеми.

Като друг основен проблем министърът посочи изцяло концесионирите дейности в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), дадени на частни изпълнители. „В момента голяма част от проверките доказват, че констатираните дейности са с криминален характер”, обясни Иванов пред народните представители.

Само за 6 месеца е сложен край на много такива практики и ръководството на Министерство на земеделието е успяло да постигне много. „В резултат, средствата, които ще получат тази година българските земеделци, са безпрецедентно много и ще се разпределят не само по-прозрачно, но по по-справедлив за земеделските стопани начин“, уточни министърът.

Припомняйки, че вероятни предсрочни избори означават блокиране на работата на изпълнителната и законодателната власт, Иванов посочи, че така на практика се блокира цялата държава. Той припомни, че при неработещ парламент актуализацията на бюджета няма да се случи, а от това ще страдат българските потребители и земеделци. Защото помощта, която се очаква в следващите месеци, няма да бъде предоставена, ако няма управление.  Той призова всички народни представители да бъдат разумни и да вземат национално отговорно решение, защото благодарение на средствата, които ще се инвестират в икономиката и в частност - земеделието, ще се постигне намаляване на цените на хранителните продукти.

„Когато гласувате за вота на недоверие, имайте предвид какво е заложено на карта и какви са последствията и в двата случая. Народните представители, които гласуват „за”, ще имат на плещите си тежестта, че хвърлят държавата в хаос. Ако някой от колегите се заблуждава, че можем да лишим българските граждани от сигурност, това е тотална безотговорност”, обясни още Иванов.

По думите му от декември досега е завършен и предаден Стратегическият план на България по Общата селскостопанска политика за периода 2023 – 2027 г., който ще осигури на страна ни 16 млрд. лв. в следващия програмен период.

Аграрният министър съобщи, че за 6 месеца са изготвени и редица законопроекти, сред които на Закон за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите, на Закон за ветеринарномедицинската дейност, на Закон за изменение и допълнение на Закона за фуражите, проект на Решение на Министерския съвет за изменение и допълнение на Закона за горите; проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за Българската агенция по безопасност на храните; проект на Закон за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти.

„Имаме ясна програма как ще продължим работата си и занапред. До края на годината сме заложили цели, които да изпълним, сред тях са прилагане на извънредна помощ за приспособяване на производителите в селскостопанския сектор в размер на 10,6 млн. евро, с възможност за 200% държавно съфинансиране“, заяви министър Иванов.

С много усилия и настояване в рамките на Съвета по земеделие и рибарство страната ни намери съюзници между държавите членки и през юли се очаква да бъде променен европейски регламент и да бъдат отпуснати до 5% от Програмата за развитие на селските райони (от средствата за 2021 г. и 2022 г.) за директно подпомагане на земеделските производители.

По отношение на прилагането на кризисните мерки във връзка с войната в Украйна, земеделският министър изтъкна, че временната рамка на ЕК предвижда мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката в размер до 35 000 евро на стопанство. „Общият размер на помощта по временната рамка е 150 млн. лв., което зависи от предстоящата актуализация на държавния бюджет“, обясни министърът.

По думите му заложени са допълнително финансиране за хуманно отношение към свине и птици в размер на 18,7 млн. лв., данъчни облекчения под формата на преотстъпване на корпоративен данък, свързани с инвестиции в размер на около 40 млн. лв. и помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство – годишно в размер до 100 млн. лв.

„Категорично подчертавам, че без политическа стабилност и адекватна реакция е заложен на карта Стратегическият план и средствата в него, и Планът за възстановяване и устойчивост, а това касае бъдещето на българското земеделие и продоволствената сигурност на страната ни“, каза земеделският министър.

В заключение Иванов заяви: "Всички български граждани ни гледат и очакват от нас да покажем, че сме отговорни към тях. Гласуването на вота ще е мерилото им за това кой реално се бори за промяната на модела през последните 12 години и кой ще се избере неговото връщане. Положихме много усилия да поставим началото на едно различно и ново бъдеще за страната ни. Не подценявайте младите и мислете за нашите родители!“.

Късно днес парламентът се очаква да гласува вота на недоверие към правителството. 

/sinor.bg/


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички