Ива Митева разкри как Асен Василев поискал 2,5 млн. от министерството на културата

Депутатът от ИТН иска извинение от Андрей Гюров, лъжел с натрупване

Ива Митева разкри как Асен Василев поискал 2,5 млн. от министерството на културата | StandartNews.com

След вчерашните рокади във властта, днес обвиненията и обясненията продължават. Сценарий ли е всичко? Своят отговор за ситуацията в ефира на БНТ дава Ива Митева, зам. председател на НС. 

"Няма никакъв сценарий", това заяви зам.-председателят на парламента от ИТН в отговор на въпроса защо точно сега партията е решила да се оттегли от управляващата коалиция.

Митева изрази възмущението си от председателя на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, като заяви, че той изрича лъжи с натрупване.

"Отправих призив да се извини за лъжата, която изрече по отношение на БНБ. Вчера отново изрече лъжа за работата ми в комисиите, в които участвам - правна и медийна. Нямам нито едно отсъствие - напротив, аз съм един от най-активните участници. За съжаление, г-н Гюров е един от най-пасивните в тези комисии", обясни Митева.

Очаквах тогава, очаквах и сега извинение от г-н Гюров за тези лъжи! Аз нямам нито едно отсъствие от нито една комисия. За съжаление обаче, г-н Гюров е най-пасивния участник. Да не говорим за пленарната зала, с изключение на декларациите, които чете. И това е председателят на парламентарната група, икономист и финансист, заяви Митева. И добави:

Когато отправяш такива обиди, трябва да си проверил. Това не е вярно! Омръзна ми от тези лъжи!"

Ива Митева допълни още, че на едно от последните заседания на комисията по култура е станало ясно, че бюджетът на министерството на културата не само не е увеличен, той е намалял, въпреки искането за увеличение.

"Бюджетът е намалял с милион и четиристотин, затова ние ще продължим да задаваме въпроси по отношение на културата, за да разберем къде са тези пари? Твърденията са, че Асен Василев ги бил поискал... Поискал и едни два милиона и половина за библиотеките, отделно други пари за сценичните изкуства... За съжаление бюджетът върви надолу, не нагоре. А това, което ги дразни най-вече, е, че ние сме свободолюбиви, искрени и не обичаме лъжите. Задаваме въпроси, защото иначе се изговарят лъжи и става напрежение.

Когато искаш промяна, ти идваш, за да направиш нещо различно, да спазваш Конституцията, законите, Правилника на Народното събрание. Това, че ние сме управляващо мнозинство, не ни дава право да правим каквото си поискаме. Когато един човек нарушава Конституцията, той ще продължава да го прави, категорична е Митева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай