ИТН вади проучване за президента. Шок за лидерите

Станислав Балабанов с подробности за референдума

ИТН вади проучване за президента. Шок за лидерите | StandartNews.com

Подробности за инициирания от „Има такъв народ” референдум за свикване на ВНС даде в предаването  "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Станислав Балабанов. Той уточни, че ИТН искат да попитат българските граждани имат ли желание да бъде свикано Велико народно събрание. След което Балабанов хвърли в ужас партийните лидери, цитирайки международно проучване за доверието в институциите и държавното управление, поръчано от партията на Слави Трифонов.

    "Всъщност кое е по-важното - политически лидери, които са доказали в историята, че са неспособни да управляват и пример за това е последният 48-ят парламент, който беше тотално провален, или възможността по най-демократичния път да попитаме българските граждани дали искат такава промяна, защото ние спазихме абсолютно закона по отношението на изграждането на въпроса", каза в"Денят започва с Георги Любенов", Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Балабанов смята, че както през 1990 година бяха избрани 400 депутати за Велико народно събрание, това е възможно и сега.

Уточни, че по конституция този въпрос първо е от компетенцията на обикновеното Народно събрание и ако българските граждани кажат "да", пътят е такъв, че обикновеното НС ще се разпусне и ще се отиде към Велико народно събрание, което ще отвори пътя за промяна на конституцията и там вече може да се смени държавното устройство и България да стане президентска република.

Балабанов цитира и инициирано от тях социологическо проучване на международна агенция, според което е изключително високо доверието в президентската република - над 60%, а най-ниско доверие е отчетено в парламента - 12%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай