Историята се прави от последователните. Ключовата роля на ДПС

ДПС е единствената парламентарна формация, която още в началото на Прехода обяви, че пътят на страната е към членство в ЕС и в НАТО

Историята се прави от последователните. Ключовата роля на ДПС | StandartNews.com

„В комшията гори, а ние може би сме единственият парламент в Европа, който все още няма позиция. Не можем да се правим, че нищо не се случва“.

Денят е 24 февруари 2022 г. Няколко часа по-рано руският президент Владимир Путин е прегазил всички международни червени линии, разпореждайки инвазия на руски войски в независима Украйна. Българският парламент обаче се занимава не с войната, избухнала на буквално няколко стотин километра от страната ни, а със спорове по бюджета. Докато председателят на ДПС Мустафа Карадайъ не приземява останалите политически сили с по-горе цитираното изказване. Слагайки край както на споровете в зала за „алинеи, точки и запетаи“ по бюджета, така и на течащите задкулисно скандали в управляващото тогава мнозинство, заради които Народното събрание към онзи момент още няма приета позиция за инвазията в Украйна.

Така, след намесата на ДПС, парламентът одобрява декларация, с която осъжда действията на Русия, спасявайки страната ни в последния момент от срама да се окаже единствената евроатлантическа държава, неприела подобна декларация.

Година и половина по-късно политиците и партиите, пробващи да си припишат заслугата за приетата тогава позиция на българското Народно събрание са много. Както стана ясно и при посещението в четвъртък у нас на украинския президент Володимир Зеленски, пред когото неколцина се опитаха да се изкарат инициатори на позицията на НС. Фактите обаче са ясни, както отбеляза и председателят на ДПС при срещата със Зеленски на ръководството на групата на Движението и депутатите, подписали приетата този четвъртък от НС декларация, подкрепяща членството на Украйна в НАТО – самият Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Филиз Хюсменова. „ДПС е причината и е в основата тогава на 24 февруари Народното събрание да приеме декларация, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна. Както естествено и за последната декларация в НС, в която изразяваме подкрепата на България за членство на Украйна в НАТО“, посочи пред Зеленски Карадайъ.

Участието на движението във всички действия на НС, свързани с подкрепата на България за Украйна, както и решаващата му роля във всяка стъпка, спазваща евроатлантическата ориентация на страната ни, далеч не е случайно. ДПС е единствената парламентарна формация, която още в началото на Прехода обяви, че пътят на страната е към членство в ЕС и в НАТО. Заявка на основателя и тогавашен лидер на ДПС Ахмед Доган, която към онзи момент изглеждаше нереализуема, но е реалност за страната ни вече близо две десетилетия.

На този фон, съвсем естествено, Движението играе ролята на стожер по евроатлантическия път на страната, стоейки традиционно зад всички свързани с това инициативи. А те са множество, като последните пет - само от старта на войната досега. В това число влизат и ключовите решения на НС от четвъртък, внесени именно по инициатива и с подписите на депутати от ДПС – декларацията, подкрепяща членството на Украйна в НАТО и двете решения за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“ на страната и оказване на военна помощ.

Все стъпки, показващи ясно и категорично позицията на държавата ни по отношение на войната – срещу агресора и в подкрепа на жертвата. Подобно на всички останали евроатлантически държави. Или както Володимир Зеленски отбеляза по време на посещението си, благодарейки на България – „от светлата страна на историята“. Позиция, постигната до огромна степен благодарение на последователната политика и действия на ДПС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай