Искри за бюджета, синдикатите скочиха. Тежко предупреждение

Ваня Григорова обвини Асен Василев в мързелив подход

Искри за бюджета, синдикатите скочиха. Тежко предупреждение | StandartNews.com

Още не влязъл за одобрение в кабинета, новият бюдгет вече разпали страстите. Искрите по разчетите му започнаха да хвърчат. КТ "Подкрепа" няма да подкрепи бюджета, ако включва замразяване на минималната работна заплата, обяви икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в интервю за бТВ. Засега финансовият министър Асен Василев е против минималната работна заплата да се увеличава два пъти в една година. И според изявленията му от 1 юли тя ще остане 710 лв.

Единствената по-значима промяна в законопроекта за актуализацията на държавния бюджет е в този на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и промяната за изчисляване на пенсиите, която ще се случи от 1-ви октомври тази година. Тази промяна не е съгласувана и изговаряна със синдикатите. Ние не трябваше да разбираме за това в петък вечерта, съобщи Ваня Григорова.

Тя допълни, че от синдикатите не са против увеличаването на пенсиите, и няма как да са против, но това е трябвало да се случи с увеличаване на приходите във фондовете на НОИ.

"Какво правим в момента, отваряме изхода, но входът е затворен. Когато е затворен входът означава, че тези увеличения ще се правят непрекъснато, през допълнителни трансфери на държавния бюджет, т.е. през данъци, а трябва да знаем, че данъците са за всичко друго, но не и затова към момента. Те отиват за здравеопазване, образование, инфраструктура, социални услуги. Това се финансира от държавния бюджет, а сега се оказа, че трябва да финансира и пенсиите", каза тя.

По думите на Григорова, за да не се финансират пенсиите с бюджета, е трябва първо да се увеличат минималният осигурителен доход, максималният осигурителен доход и да се случи изсветляване на труда за всички онези хора, за които работодателите не внасят осигуровки. 

"Този бюджет не е реформаторски, а антикризисен", каза Григорова. Към момента не се виждат изгледи за успокояване на поредицата от инфлационни шокове. Войната в Украйна и санкциите срещу Русия затрудняват бизнеса и движението на ключови ресурси, обяви Григорова.

В тази ситуация не бихме се съпротивлявали срещу увеличаването на дълга, макар че той е под средните равнища на ЕС, допълни още тя.

Настоящото правителство не е готово за генерална промяна на данъчната система, смята Григорова.

"Да се взима нов дълг, за да се покрива старият, е мързелив подход. За да не се случва това, на първо място - трябва да имаме значим икономически ръст, а на второ място - държавата трябва да иззема достатъчно от бизнеса и от по заможните български граждани, така че да може да го покрие и да не се налага да взима нов дълг", каза Григорова.

Към момента мерките са по-скоро ситуационни. Те включват мерките, които с отнасят до енергийния сектор - 25 ст. отстъпка за горивата и намаляване на акцизите, смята Григорова.

"Защо борим постоянен проблем с временни мерки? Отговор на този въпрос няма", категорична е тя.

По думите на Григорова падането на цените на стоките на едро и тържищата са по-скоро заради идването на летния сезон и ако погледнем дългосрочно ще имаме много голям проблем с продоволствието.

"Ръководството на КТ "Подкрепа" ще обсъди варианта на актуализация на бюджета, но към момента не виждаме причина да го подкрепим след като се предвижда замразяване на минималната работна заплата, което води до замязване на останалите заплати", съобщи Григорова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай