ИМП: Осем партии влизат в парламента седмица преди вота

ИМП: Осем партии влизат в парламента седмица преди вота | StandartNews.com

София. ГЕРБ - 35%, БСП 21,2%, ДПС - 12,7, ББЦ - 5,8 %, Реформаторски блок - 5,6 %, АБВ - 5,4 %, НФСБ - 5,0 %. Това показват резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на Института за модерна политика, проведено седмица преди предросрочните парламентарни избори.

Възможно 1 или 2 от тези формации да не успеят да мобилизират напълно за гласуване в изборния ден деклариращите такава готовност към момента на проучването, в резултат на което да останат под изборната бариера, се казва в изследването.

Още в изследването ни в края на юли се открои сериозна дистанция между двете големи политически сили ГЕРБ и БСП, която първоначално бе приета с изненада и известно недоверие от медии и публика, но само 2-3 седмици след това всички останали социолози потвърдиха тази тенденция (а някои дори надскочиха). След известно снижаване през август, днес, може би в резултат на изтичането на гласове от електората на БСП лява България към АБВ, ББЦ и патриотичните формации, разликата между се запазва наад 10 процента, посочват от ИМП.

ДПС получава подкрепата на 12,7 % от заявилите, че ще гласуват. Тази партия традиционно показва на избори много по-висок резултат, отколкото дават изследванията. Това се дължи на влиянието й сред ромското малцинство (което остава на места частично непроницаемо за социологически сондажи), както и на влиянието на електората й в чужбина, който не се изследва в проучванията, обясняват социолозите.

Очевидно е, че в тези избори имаме изключително силно представяне и конкуренция между средноголемите партии и коалиции (ББЦ, Реформаторският блок, АБВ, „Атака", Патриотичният фронт) в зоната около и малко над 4-процентната бариера. Ако заявените към 22-27 септември намерения на гласоподавателите се запазят, в следващото Народно събрание биха намерели място 7 или 8 партии и коалиции.

Освен безспорните ГЕРБ, БСП и ДПС, ако съществуващите тенденции се запазят до 5 октомври, най-вероятно това ще бъдат още „България без цензура", Реформаторският блок, АБВ, Патриотичния фронт и „Атака", посочват още от ИМП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай