Има огромен вътрешно-политически проблем в Гърция

Има огромен вътрешно-политически проблем в Гърция | StandartNews.com

Съществува огромен вътрешно-политически проблем в Гърция, заяви пред БНТ външният министър Даниел Митов. Той подчерта, че още преди проблема с превозвачите на българо-гръцката граница премиерът Борисов е провел два разговора с гръцкия си колега Ципрас, посланикът ни в Атина на няколко пъти се е срещал с гръцките власти. Митов е имал многократни разговори с външния министър на Гърция. Министърът посочи, че в петък ще има общонационална стачка в Гърция, блокирани ще са много пътища и градове.

„Става въпрос за два закона, които кабинетът е внесъл и са част от пакета договорености с кредиторите. Но така или иначе гръцките стачкуващи отказват да разговарят със собственото си правителство, преди тези два законопроекта, свързани със социални плащания и пенсии, да бъдат изтеглени от парламента", заяви Митов. Той обясни, че българската държава е изпратила своевременно писмо до Европейската комисия. „Оттук нататък комисията по процедура ще задейства проверка и евентуално – наказателна процедура срещу Гърция", коментира той.

Използваме всички дипломатически инструменти, с които разполагаме – както двустранни, така и по многостранна линия. Българската държава се ангажира на всички нива и по всякакъв начин, но ние преговаряме с гръцките протестиращи. Нормалният разговор върви държава с държава. Ние в момента не можем по никакъв начин да водим този нормален разговор. Не можем и да влезем в ролята на гръцкото правителство. А това, което правим, е да се опитаме да помогнем на българските превозвачи", обясни външният министър.

Конкретният резултат от снощи – блокадата е вдигната. С председателя на стачния комитет разговаря дори премиерът Борисов. Договорката е от 11 до 15 ч. всеки ден да има прозорец, в който да минават превозните средства", каза още Митов. Той смята, че санкции може да бъдат наложени на Гърция. „Подобен тип блокада на европейски пътища, на европейски коридори е абсурдна, защото нарушава една от основните свободи в ЕС – свободното движени на хора и стоки", добави Даниел Митов. По повод номинацията на Ирина Боковаза генерален секретар на ООН външният министър обясни, че е изключително разочарован от „целия истеричен, писклив, фалцетен шум и тон, с който напоследък се говори по тази тема". По думите му по никакъв начин конкретната подкрепа на определени партии и политици в този момент не е допринесла за успеха на номинацията, пише БГНЕС. Министърът на външните работи, като посочи, че страната ни не се е забавила изобщо с номинацията. Крайният срок за номинации е краят на март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай