Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

"Ние сме пълноправни членки, а с договора, който сме подписали, сме поели ангажимента да бъдем част от това пространство"

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел | StandartNews.com

"Влизането в Шенген е държавна цел и всички трябва да направим така, че България да влезе в шенгенското пространство, защото това ще спре стигматизирането на българските граждани. Това заяви в "Панорама" лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа"/ДПС.

    "Ние сме пълноправни членки, а с договора, който сме подписали, сме поели ангажимента да бъдем част от това пространство. Оттук нататък идват конкретните стъпки и действия, които трябва да бъдат изпълнени."

Един от големите пропуски според Кючюк, е, че сме пропуснали да комуникираме с обществата на тези държави, да им дадем нашите послания и нашите отговори, а вместо това е навлязъл популизмът.

    "Освен обединението, което трябва да направим като консолидирана българска позиция, второто действие, което е абсолютно задължително, е Румъния да бъде привлечена на страната на България."

Две дати са много тежащи в съвременната българска история - едната е 1989 г. - голямото очакване за свобода и просперитет, а втората е 2007 г. - също толкова очаквана за свобода и просперитет, но свободата и очакванията ни натоварват с отговорност, която трябва да можем да понесем, коментира евродепутатът.

"Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали искаме да седим на последния чин и постоянно да задаваме неудобните въпроси или искаме да бъдем на първия чин и да водим европейските процеси. Това е изключително българско решение."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай