Илхан Кючюк: Радев няма да получи подкрепа от ДПС, не е обединител

Евродепутатът обясни как САЩ са били подведени по случая "Магнитски" от кръга "Капитал"

Илхан Кючюк: Радев няма да получи подкрепа от ДПС, не е обединител | StandartNews.com

Ние твърдим с основание, че санкциите, които бяха наложени по закона „Магнитски“ на Делян Пеевски и съществуващият български „черен списък“, са напълно несъстоятелни, заяви Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС и съпредседател на АЛДЕ.

„На първо място това излезе от редицата писмени отговори на българското правителство, в които се казва, че Делян Пеевски не се е занимавал с паспорти, не е купувал и не е продавал българско гражданство“, обясни Кючюк.

Второто нелепо обвинение беше, че Делян Пеевски по време на своята политическа кариера като народен представител от ДПС, се е занимавал с политическа подкрепа. По дефиниция политическите сили оказват политическа подкрепа“, добави евродепутатът.  

"Кръгът "Капитал" е много влиятелен през 3 инструмента - овладял е български медии, които създават паралелна реалност, имат представители в европейски структури, овладяха неправителствените организации и представят демократични ценноти, които са либерални, като техни тези. Реалната им сила идва от това, че те искат да имат своите министри без да участват в избори. Борисов назова кои са били шестимата министри на кръга "Капитал" в неговия първи кабинет - и Трайчо Трайков, и Симеон Дянков",  заяви Илхан Кючюк пред БТВ.

САЩ са наш стратегически партньор. ДПС е платило висока цена, получихме признание, че сме стабилизиращ фактор. ДПС продължава да твърди, че САЩ са най-големият партньор и на България, и на ЕС.

Но твърдим, че САЩ са били подведени по случая "Магнитски", заяви Кючюк. 

Според него липсата на активност от страна на европейските институции относно наложените санкции е предпоставка за незаконните действия, предприети от българското служебно правителство.

„САЩ е най-важният стратегически партньор на ЕС, но в този случай нашите партньори са дълбоко подведени от кръга „Капитал“ начело с олигарха Иво Прокопиев. Моите основания за това твърдение са, че както виждаме, обвиненията към г-н Пеевски са абсолютно несъстоятелни и това всеки изминал ден се доказва. Определени лобисти говореха, че са участвали в процеса по изготвянето на санкции, въпреки че реално нямат място в него. Не на последно място, ден преди оповестяването на санкциите от САЩ, една от най-влиятелните фигури в този кръг заяви, че „очаква благи вести от САЩ“. 

Г-н Пеевски не им допада, защото с трите медии, които има продължава да изобличава техния олигархичен модел, а ние ще продължаваме да ги изобличаваме пред европейските институции.“, заяви Кючюк.

Радев няма да получи нашата подкрепа. Той не е обединител на нацията. Не отговори на нашите очаквания, посочи съпредседателят на АЛДЕ.

Надпартийна политическа фигура, обединител, лице, което разбира проблемите на българското общество, описа Кючюк профила на евентуалния кандидат за президент на ДПС. Да бъде демократ, да бъде ценностно ориентиран, да изиграе ключова роля в името на обединението на нацията, допълни той.

За проекта на Кирил Петков и Асен Василев Кючюк каза: "В политиката мегданът е широк, нека да видим с каква платформа ще излязат те", каза Илхан Кюччюк. "С всяка политическа сила можем да си партнираме, стига тя да споделя основните приоритети на ДПС", посочи още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай