Крачка към Шенген! Илхан Кючюк при словенския премиер

Кючюк е на двудневно посещение в Словения, където участва в 18-я стратегически форум

Крачка към Шенген! Илхан Кючюк при словенския премиер | StandartNews.com

Илхан Кючюк обсъди с премиера на Словения членството на България в Шенген, съобщиха от пресофиса на евродепутата. Кючюк е на двудневно посещение в Словения, където участва в 18-я стратегически форум, който тази година е под надслов „Солидарност за глобалното бъдеще“.

В рамките на визитата си в словенския град Блед лидерът на европейските либерали имаше двустранни срещи със словенския министър-председател Роберт Голоб и министъра на инфраструктурата Аленка Братушек. По време на срещата словенският премиер за пореден път потвърди подкрепата си за приемането на България и Румъния в Шенген, според него членството на двете страни ще подсили Европейския съюз, се посочва в прессъобщението.

„Въпросите за ролята на солидарността и глобалната сигурност са теми, които днес са в основата на разрешаването на предизвикателствата, които стоят пред всички нас. Този форум е изключително важен особено в контекста на войната в Украйна, продължаваща вече повече от година. От друга страна климатичните промени в глобален мащаб, на чиито последствия ставаме свидетели непрекъснато - опустошителните земетресения през февруари в Турция и огромните наводнения, които засегнаха Словения през август. Гарантирането на глобалната сигурност чрез съвместна работа, осигуряването на достъп до храна и енергия, не само в Европа, но и по целия свят, с фокус върху изменението на климата и конфликтите, е наш основен приоритет“, каза Кючюк.

Евродепутатът посочи, че сегашната международна общност страда от разпокъсаност и протекционизъм, което пречи на ефективното сътрудничество. Според него Европа трябва да поеме отговорност за адаптирането към този многополюсен свят, за да улесни по-доброто глобално управление и съвместното сътрудничество.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай