Четвъртък,

Илхан Кючюк каза кой разпалва огъня между София и Скопие

От: Агенция Стандарт -
1554
Илхан Кючюк каза кой разпалва огъня между София и Скопие
A
A
A

„В случая с пребития в Охрид Християн Пендиков вероятно става въпрос за престъпление от омраза. Изглежда така по неговите разказа и по разказите на неговите близки и роднини. Тематичното наслояване на този проблем върху хората с българско етническо самосъзнание  в Република Северна Македония е много притеснителен. Спор по това няма“.

Това коментира пред bTV евродепутатът от ДПС и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк.

„Спорът е в това как България да не влезе отново в същата ситуация – на вето, заплашителен тон, реципрочни действия. Това, което се случи с Християн, е абсолютно недопустимо. Европейските институции бяха сезирани. България направи необходимите действия. Министърът на вътрешните работи водеше този процес, македонската страна също прояви необходимата зрялост. Македонският външен министър Буяр Османи беше тук“, посочи още той.

Кючюк посочи, че е необходимо да настояваме Северна Македония да има върховенство на правото и високи демократични стандарти, каквито има към собствените си граждани.

Според него докато това не се случи, напрежението ще продължава. Той смята, че има и външни фактори – хора, които не позволят България и Северна Македония да имат добри отношения, като те са и в двете държави.

„Това са всички, които не искат Северна Македония да влезе в Европейския съюз, всички, които не искат България да европеизира Балканите. Всички, които не искат нашата родина да има влияние. Налагането на вето означава България да няма приятели на Балканите и в ЕС“, заяви Кючюк.

„Вече близо 17 г. сме част от ЕС, но нашето участие спада, нивото ни на компетентност е много слабо“, посочи той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com