Игра на “Христоленд”

Опитът на умния и красив политик да превърне в плячка участието на Мариан Колев в протеста се провали с гръм и трясък

Игра на “Христоленд” | StandartNews.com
  • Отровното трио вкара бизнесмена в пърформанса си, той не издържа на медийната слава
  • Опитът на умния и красив политик да превърне в плячка участието на Мариан Колев в протеста се провали с гръм и трясък

Само за седмица "Хипо-ленд" се превърна от слънчевия магазин за плюшени играчки и детски конструктори в неугледна арена за разчистване на партийни сметки. А собственикът й Мариан Колев разбра по възможно най-трудния начин, че законите в бизнеса не важат за политиците и че дори най-силният бизнесмен не може да надвие и най-слабата държава.
Прекара 2 месеца по площадите, но независимо от неоновия цвят на фланелката си, не успя да привлече прожекторите. До миналата седмица, когато се превърна в новата медийна звезда през призмата на неволите на цялото му семейство, дръзнало да се опълчи на управляващите. За 17-годишния му син, напръскан с лютив спрей по време на т.нар въстание на 2 септември, се разбра от гневно писмо на баща му, в което той посочи полиция и власт за главните виновници.
Ден по-късно Мариан Колев обяви, че магазина му в Пловдив е бил разбит, а малко по-късно се оплака, че рояк от данъчни и полицейски проверки са налазили компанията му.
Гневът върху държавата машина, нагазила Колев, светкавично се изля с пълни шепи във всички медии, свързани с Иво Прокопиев. Репортерите им включваха всеки час на живо угрижения Колев, който осмиваше проверяващите, но уверяваше, че въпреки тях продължава битката си да свали властта. Телефоните на Икономическа полиция, и на НАП загряха до червено, а умните и красивите се успокоиха чак след като бизнесменът излезе публично да обяви, че лично вътрешният министър Христо Терзийски му се е обадил и уверил, че незабавно изтегля хората си и къса всички заповеди за проверки в базата на фирмата в Казичене.
Радостта от малката победа върху омразната на протестиращите полиция шумно се поде от Отровното трио, което веднага вкара "Хиполенд" в поредния си пърформанс за петъчната вечер. Дадоха команда: всеки с плюшена играчка на протеста. Като резултат площадът позеленя от хипопотами, а Мариан Колев за първи път от началото на пандемията видя в магазините си опразнени щандове и пълни каси. Протестиращите го сочеха като "това е нашият човек в парламента". А конкурентите му, начело с "Джъмбо", сериозно се замислиха дали и те да не се включат в протеста, защото ползите изглеждаха поне тройни - хем вдигат продажби, хем гонят НАП, хем влизат във властта.
Докато протестната еуфорията около "Хиполенд" се развихряше, собственикът й обикаляше телевизиите и така стигна до "Евроком". Там пък, в обясненията защо мрази властта, заяви между другото, че някой искал да му вземе бизнеса. И на настойчивия въпрос спомена, че иде реч за съдружничка на Александър Сталийски.
Подхвърленото в ефира име бе най-големият подарък, който получи градската десница - и Командира, и Прокопиев. И разбира се, фронтменът им през лятото Христо Иванов. Подаденото на тепсия име дойде в точния момент, когато протестърския късметът рязко им бе изневерил, а натрупания рейтинг от началото на протестите постепенно се изпари. Акциите на Росенец се провалиха и заглъхнаха, но ехото от морския палат на Прокопиев край Созопол продължава да отеква. Голямата им гордост - "Антикорупционния фонд" се оказа, че вече има сериозна конкуренция. Разследването на Николай Бареков за златните имоти на Буджака и на Мина Костова на пъпа на София стигнаха до Европа и повдигнаха отново въпроса дали крадецът не вика: Дръжте крадеца. И защо Христо Иванов един път стиска юмруци с "Мутри, вън!", а друг път - сладко си другарува с човека на СИК.
За капак, одържавиха и приватизирания от умните и красивите Орлов мост, където беше тяхната светая светих за громене на властта.
Мариан Колев обаче с една реплика ги върна в голямата игра. Вкупом се задействаха всички гайки и болтове на присъдружните им медии, за да доказват, че меракът за придобиване на "Хиполенд" бил не на съдружничката на съдружничката на съдружника, а на най-големия им враг.

На амбразурата се хвърли не кой да е най-верния паж на Иванов - Ивайло Мирчев. Застанал с микрофон в новата умнокрасива крепост - магазина на Колев, той разпалено обясни как, ако Пеевски сложи ръка върху този бизнес, горките български деца вече няма да заспиват в ръка с любимата си плюшена играчка. Пеевски не може да прави бизнес, категорично заяви Мирчев от висотата на неговите предприемачески умения, свързани главно с продажби на електронни приложения. Докато обаче двамата с Христо Иванов обмисляха нов колосален пърформанс, Колев изведнъж охлади страстите им. Обясни как нито е виждал Пеевски, нито е чувал Сталийски, а някой извадил от контекста думите му.
После пък сайтовете извадиха фирмите на Сталийски и стана ясно, че съдружници няма. Накрая Колев обяви, че медийната слава му е дошла в повече. Не е ясно дали въобще продължава да ходи на протеста, на който играчката стана плачка, а Христо Иванов и Ивайло Мирчев прибързано я обявиха за плячка. Опитът им детският "Хиполенд" да се превърне в политическия "Христоленд" се провали с гръм и трясък.


Повелителят на играчките

54-годишният Мариан Колев стоеше доста встрани от прожекторите, въпреки че е основател и собственик на веригата за играчки и детски стоки "Хиполенд", председател на сдружението за ритейл търговия, един от големите вносители на спортни обувки, на хитови марки козметика и джунджурии, държи студия за красота, даже и за татуировки.
Един от много търговци, чието богатство тръгва с алъш-вериша в началото на прехода. Започва със сергия за вестници, минава през дубайското карго за тениски, четки за коса и катинарчета, а накрая решава да заложи на чехлите и обувки с марка "Сандик". Парите вече са достатъчни, за да купи един от златните софийски имоти, но по-късно го продава на "Капитал форт", защото конкуренцията на Adidas и Nike превзема големия пай от пазара. Колев го чака ново начало - бизнесът с играчки, който го принуждава да смени изцяло арабската дестинация с китайска.
Първия си магазин отваря преди 15 години в Пловдив, следват още 18 в цялата страна. След 10-годишна експанзия и близо 30-процентен пазарен дял заедно с фирмата си за търговия на едро - "Феликс тойс", Колев решава да стъпи в Румъния. Начинанието обаче вместо да бъде трамплин към цяла Европа, завършва с половин милион евро загуба. Самият той твърди, че причината е в народопсихологията - 60 процента от комшиите ни предпочитали да купуват плюшени играчки в хипермаркети.
След като не проби на външните пазари, Колев заложи на вътрешния. През това време публично станаха ясни две неща - отказа се от спонсорството си на волейболния клуб на ЦСКА и се съюзи с Ивайло Пенчев от "Уолтопия"- близкият до градската десница бизнесмен, който даде под условие дарение за болниците, а после "подари" карта с 20 процента отстъпка за стените си за катерене на лекарите от "Пирогов", спасили живота му след като частният му самолет се заби по пистата.
Колев беше от първите, чиито бизнеси затънаха заради коронавируса. Както обаче той самият казва, проблемите не са само заради заразата. "Първата причина е демографията в България, а втората е тази, която удря целия свят много сериозно. Децата спират все по-рано да играят с играчки заради навлизането на технологиите в живота им. Днес деца на 8 години наричат магазините за играчки бебешки. На най-големия панаир в началото на годината в Хонконг всички големи производители ни поздравяваха след въпроса как беше 2019 г. заради това, че сме успели да запазим нивото на продажбите си. В последните година фалираха много големи производители и големи търговци на играчки в Европа и по света, а миналата година фалира и най-голямата американска верига за играчки Toys R Us", разказва бизнесменът.
Пандемията форсира спадовете в продажбите. По неговите думи, за второто тримесечие е загубил 40 процента от продажбите, а собствените му прогнози показват, че тази година оборотите ще са наполовина. Твърди, че спасението оттук нататък е онлайн-търговията, но засега тя е едва 10 процента от бизнеса. Дали ще успее тя да компенсира спада в магазините му, предстои да видим. Очевидно той е на нов кръстопът в живота си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай