Петък,

Идат бронираните машини за специалните части

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
A
A
A

Проектът за бронираните машини за специалните сили е на финалната си права, стана ясно от изявление днес на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. Той и президентът Румен Радев приеха почетния караул по случай празника на военния парашутист, предаде News.bg.

Договорът е за 50 млн. лв. и проектът предстои да бъде подписан до края на годината. Бойните бронирани машини ще бъдат използвани за противодействие на тероризма. Целият проект включва около 150 машини с различно предназначение.

В проекта на специалните сили техниката ще бъде изработвана в България от българска фирма. Каракачанов се надява след някоя друга година да можем да правим и самолети, а към момента можем да изработваме кораби и бронирани машини.

Каракачанов обясни, че специалните сили са първите, които ще се наложи да реагират, ако някои се опита да създаде война на територията на България. В последните години се полагат усилия за модернизирането и окомплектоването на специалните сили, отчете вицепремиерът.

Военният министър е доволен, че нивото на окомплектоване на специалните сили е най-високо. Когато се обяви конкурс за военнослужещите за едно място в специалните сили се явяват много хора, като тенденцията е положителна за всякакви видове въоръжени сили, изтъкна вицепремиерът.

Каракачанов подчерта, че обществото оценява значението на специалните сили, възможностите на специалните сили и службата там от много мъже и жени е предпочитана. Предстои формиране на четвърта група за специални операции, има осигурени инфраструктура, но първо трябва да бъде ремонтирана.

Генерал майор Явор Матеев посочи, че много се направи за специалните сили, като било закупено лично оборудване, прибори за нощно виждане и прибори за стрелба. Проектите продължават и през следващата година, нещата са реалност и се вършат в момента, доволен е генерал Матеев.

"Специалните сили имат възможност вече да се развиват по най-добрите стандарти в НАТО, а и по световните стандарти", категоричен бе той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички