Петък,

И Капон обърна гръб на кабинета

От: СТАНДАРТ -
И Капон обърна гръб на кабинета
A
A
A

И депутатите на Мария Капон няма да подкрепят кабинета на "Има такъв народ". Това е решението на Единна народна партия, взето на 7 август, съобщиха от ЕНП на Капон. "Зелено движение" на Борислав Сандов, част от другата сяна коалиция - Демократична България, също обяви, че няма да гласува за министрите. Сандов има четирима депутати.

В момента заседава ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!", за да реши как ще гласува в сряда за предложеното от ИТН правителство, начело с Пламен Николов.

"На 7 август се проведе заседание на ръководните органи на Единна народна партия. Основна точка в Дневния ред бе въпросът за подкрепа на кабинета, предложен от ИТН с първия мандат", се казва в съобщението на ЕНП.

Ето какво още гласи позицията на Единна народна партия:

В хода на дискусията бяха отчетени съвпаденията в приоритетите, но не бе приет механизмът за оценка на предложения Министерски съвет и политиката на свършените факти. Това е неуважение към десетките хиляди български граждани, които са дали доверие на нашите народни представители в рамките на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!

Липсата на споразумение, в политически план не дава гаранции за последователна политика за изваждане на България от модела на едноличната власт. В пълна сила това е валидно и за реформата в правосъдието и борбата с корупцията. Системата на представителната демокрация дава на депутатите пълномощията да представляват волята на своите избиратели и в този смисъл е неприемливо да се представят кандидатури със спорна репутация и то в решителен и тежък за страната момент.

Протестите, от които стартира промяната, ни дават ясен мандат за високи морални и политически изисквания към всяка следваща власт. Ръководството на партията, след гласуване, реши да не подкрепя кабинета, предложен с първия мандат.

Запазваме желанието си за единодействие и постигането на декларираните политически цели със субектите на промяната. Смятаме, че това е възможно да се постигне при почтен диалог, прозрачност и ясни писмени гаранции, които ни отдалечават от модела ГЕРБ - ДПС.

Присъствието ни в Народното събрание не е самоцел и затова сме длъжни да дадем възможност за изход от кризата, дори в рамките на третия мандат. Обратното за нас означава умишлено тласкане на България към криза, която с общи усилия бихме могли да избегнем".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички