Сряда,

И БСП търси дузината със златен пръст

От: Стандарт -
788
И БСП търси дузината със златен пръст
A
A
A

От БСП ще положат усилия актуализацията на бюджета да бъде приета. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски в студиото на „Здравей, България”.

„Ние ще положим усилия тя да се приеме. Ще направим всичко възможно да намерим тези необходими разумни народни представители и да им обясним защо това трябва да се случи”, каза още той.

По думите му никой не е очаквал Слави Трифонов да изтегли министрите си. „Това са непредвидими хора, които както вчера не подкрепиха бюджета, в пленарна зала може да единодушно да го подкрепят”, коментира депутатът.

„Важно е обществото какво ще разбере и как те ще защитят своята позиция пред гражданите – че ще ги оставят без помощи, без социални плащания, а бизнеса без подкрепа и излизайки от такъв парламент на какво се надяват в следващия”, добави той.

„Няма нужда и от вот на доверие. Конфигурацията в парламента е ясна. В едната имагинерна коалиция са 115-120, а другата са 110-115 души”, посочи Свиленски.

Депутатът отбеляза, че е важно и да не се забравят дадените предизборни обещания. „Аз съм казал, че влизам в парламента, за да променя модела ГЕРБ и сега няма как партията, която представлявам, само след 6 месеца да каже, че той е много хубав и дайте да ги върнем. Това са го казали и другите партии. Хайде да видим как ще си излъжат избирателите. Те са лъгани 30 години, може пак да са”, каза той.

„В Конституцията ясно е записано – когато не може да се избере правителство и не може да се приеме бюджет, парламентарната рулетка се върти и след това се отива на избори. Това е неизбежно. Въпросът е какво БСП ще се опита да направи”, каза още Георги Свиленски.

Според него в сегашната ситуация правителството трябва да реши дали ще може да управлява държавата. „Мисля, че ще му е трудно и че трудно ще отговори на очакванията на българските граждани. В рамките на този парламент е невъзможно да се случи друга конфигурация на база разделителните линии, които има и на база заявените досега позиции. Случи ли се това – ще означава, че някой ще излъже своите избиратели”, категоричен е той.

И добави: „Със сигурност, ако се стигне до вариант парламентарната рулетка да се завърти отново, ще положим усилия, както и с новия мандат, който ще бъде връчен на ПП, така и след това. Не знаем третият мандат на кого ще бъде връчен, президентът избира”.

„Чува се, че някой си мисли или подготвя някаква нова четворна коалиция, но опитът ми в парламента показва, че и със 130 депутати дори трудно се управлява. За да функционира парламентът, за да може да произвежда законодателство, за да функционират комисиите, за да се извършва и международната дейност, трябват стабилно мнозинство от повече от 121 депутати, което беше проблем и на досега действащата коалиция”, коментира депутатът от БСП.

„Сега народните представители и обществото трябва да изберат по кой път иска да тръгне държавата - предсрочни избори или да се намери отговорно мнозинство, което да подкрепи бюджета”, смята той.

И заяви, че е останал изненадан от вчерашното гласуване на ИТН. „Те казаха, че ще подкрепят антикризисните мерки. В тази актуализация те са на 99% и в един момент виждаме, че те не ги подкрепят. Това ще бъде за втори път, в който ИТН ще излъжат българския народ и българските пенсионери. Миналата година, когато мина Законът за ДОО и когато трябваше да бъде гледан бюджета на второ четене, те отказаха да го внесат”, каза Свиленски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички