"Хемус" стартира през 2015 г.

"Хемус" стартира през 2015 г.  | StandartNews.com

Изграждането на магистрала "Хемус" може да стартира в края на 2015 г., заяви регионалният министър Десислава Терзиева в парламента. Проектът е включен в бъдещата ОП "Транспорт" като индикативен, но все още не е ясно дали ще има пари за строителството на аутобана въпреки евентуалното по-голямо съфинансиране от бюджета.

За проектирането има осигурени пари от ЕС, но за изграждането към момента се търсят и други варианти, каза Терзиева. Близо 780 млн. евро са нужни за довършване на магистралата между София и Варна, като непостроените участъци са общо 255 км. Селата около големите градове през следващия програмен период ще имат право на финансиране по ОП "Региони в растеж", вместо по програмата за развитие на селските райони, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова в парламента.

Решението е взето заради намаления бюджет на програма за селските райони през новия програмен период с 200 млн. евро. Остава обаче дефиницията за селски райони - общини, в които няма селище с над 30 000 души. 231 общини от общо 264 попадат в тази дефиниция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай