Хасан Адемов въвежда ваучери за социални услуги

Има 7 варианта за раздаване на коледни добавки за пенсионерите

Хасан Адемов въвежда ваучери за социални услуги | StandartNews.com

Разград. Министерството на труда и социалната политика смята да въведе от догодина ваучери за социални услуги, вместо социални помощи. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов, който е на семинар в Разград, предаде „Дарик".

Идеята за ваучерите ще се използва в няколко сфери на социалното подпомагане, уточни министърът. Той допълни още, че има 7 варианта за раздаване на коледни добавки за пенсионерите. Адемов бе категоричен, че вариантът за добавка от 50 лв. за всички пенсионери е невъзможен.

"Трябва да има друг тип модел на социално подпомагане в края на другата година или в началото на 2015-а, подобно на Белгия", каза Адемов. Той обясни, че там има подпомагане на предоставянето на услуги или ваучерна програма. Ако социалното подпомагане стане под формата на ваучери за почасово подпомагане, ще стартира първата стъпка за оптимизиране и рационализиране на средствата за подпомагане, допълни министърът.

Няма корелация между увеличението с малки стъпки на парите в социалната сфера и удовлетвореността на бенефициентите, уточни Адемов в Разград. Това налага промени в системата на социално подпомагане, но тя трудно може да бъде променена, каза още той. „Промяната може да стане само след достатъчно широка дискусия и постигнато съгласие", изтъкна министърът.

Семейства с деца, безработни младежи до 29 г., семейства, в които има хора с увреждания, ще са част от бенефициентите на новия модел на социално подпомагане, изясни социалният министър. „Ако постигнем съгласие със социалните партньори, със Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, с Обществените съвети, можем още през следващата година да приложим пилотен проект в няколко сфери на подпомагането, за да може в рамките на същия финансов ресурс да постигнем по-добри резултати", посочи още той.

„Ако искаме коледната добавка да бъде получена през декември, Надзорния съвет на НОИ трябва да има решение най-късно до 15 ноември. Очевидно е че става въпрос за средства от преизпълнението на приходите от държавния бюджет, добави министърът. Той каза, че не е привърженик на диференцирания подход при определянето на коледните добавки, които са държавна подкрепа и като такава, осигурителния принос няма значение", стана ясно от Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай