Харалан Александров: Очаквам да видя един по-улегнал и помъдрял премиер

Харалан Александров: Очаквам да видя един по-улегнал и помъдрял премиер | StandartNews.com

София. Бойко Борисов ще бъде по-разумен премиер, отколкото по време на първото си управление. Смятам, че си е извлякъл доста поуки от престоя си в опозиция и очаквам неговото управление да бъде по-балансирано, консенсусно и разбира се, с постоянно търсене на по-широка подкрепа, поради парламентарната му конфигурация. Това каза в интервю за „Фокус" социалният антрополог Харалан Александров.

„Очаквам да видя един по-улегнал и помъдрял премиер в лицето на Бойко Борисов", обясни Александров.

На въпрос кои са основните задачи пред новото правителство, той отговори: „Пред новото правителство стоят два реда задачи. Първата е спешна и тя е да се стабилизира икономиката, да се върне фиска, доверието в институциите и да се осигурят средства за оцеляване през следващите очевидно трудни месеци, а може би дори и година. След това идва и реформаторската задача".

„Според мен успехът на този кабинет ще зависи от това да се намери баланс между тези две донякъде допълващи се, но и до някъде противоречащи си дневни реда - на стабилността и на реформата, защото реформата означава промяна", посочи Александров.

Той разясни, че в дългосрочен план не е възможна стабилност без промяна, но в краткосрочен очакванията, които има към новото правителство са по-скоро гарантиране на някаква стабилизация, сигурност и предсказуемост. „Надявам се да намерят формулата за баланс между предсказуемостта и реформите, да успеем да се върнем отново на правилния път", допълни Харалан Александров.

Неизбежно е в новото Народно събрание да не се формира опозиция, засега се очертават два вида - мека и твърда. Твърдата опозиция е на „Атака", след това постепенно преминава през БСП и ДПС, от които може да се очаква някакви елементи на подкрепа, предвижда Александров.

„Очевидно и „Български демократичен център" дава ясна заявка, че е в състояние да бъде конструктивна опозиция, която е готова при определени условия да окаже подкрепа, след което да премине в политическите формации, които по един или друг начин са представени в това управление, и които ще поддържат правителството", разясни Александров.

Според него кабинетът е много интересен поради самото присъствие на много политически партии. „Върна се живеца, както на политическия живот, така и на политическата сцена. Сюжета, интригата и съспенса отново ще бъде в парламента, което за мен е добра новина, тъй като ние по конституция сме парламентарна демокрация. До сега малко или много интересните неща са се случвали някъде другаде. Решенията са се взимали от правителството, парламента е служел като машина за легитимация на тези решения. Сега по-всичко личи, че ще имаме вълнуващ парламент", допълни антропологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай