Хакерите удариха и ДАНС (ОБЗОР)

Хакерите удариха и ДАНС (ОБЗОР) | StandartNews.com

Киберпиратите блокираха сайтовете на ЦИК, Народното събрание и НАП

Поредната хакерска атака беше регистрирана в изборния ден днес. След като киберпиратите блокираха работата на ЦИК, ГРАО и МВР по време на първия тур на 25 октомври, тази неделя атаката им почувстваха и агентите на ДАНС. През целия ден блокирани останаха и страниците на НАП, Народното събрание, Информационно обслужване и КЕВР. Основна мишена на хакерската атака отново бе ЦИК, чийто сайт също остана блокиран. При първия удар по сайта на Комисията за 10 часа са били регистрирани над 530 милиона влизания, показват данните на разследващите. Атаката при първия тур е осъществена от сървъри във Виетнам, Турция и САЩ.

През седмицата пък над 50 милиона уникални влизания от сървъри в Тайланд блокираха сайта на Президенството. Атаката бе направена само час след изявление на държавния глава Росен Плевнелиев, с които критикува действията на хакерите и призова ДАНС да ги разследва.

Днес точно ДАНС бе сред първите уязвени. Посредством кейлогъри страниците бяха залети от милиони уникални влизания, сървърите им не издържаха и това ги блокира. Първите хаквания бяха регистрирани малко след 10 часа вчера, а най-масирано сайтовете бяха ударени след 14 часа. На различните браузъри на обикновените потребители се изписваше съобщенията 404 Not Found и Error 522. Периодично страниците се зареждаха, но ужасно бавно. При други просто браузърите крашваха и се налагаше да се рестартират, за да продължат нормалната си работа. Сайтът на Президентството работеше, но също с големи затруднения. Злонамерената атака отново е осъществена през различни проксита, разположени на отдалечени сървъри в Тихия океан. Това е установено по IP адресите, от които е осъществена атаката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай