Гюров проговори за отношенията с ГЕРБ. Капаните

Темата за "Джемкорп" цели само едно - да се хвърли кал по ПП

Гюров проговори за отношенията с ГЕРБ. Капаните | StandartNews.com
  • С хартиената бюлетина се връщаме към бакалските тефтери
  • Темата за "Джемкорп" цели само едно - да се хвърли кал по ПП
  • С хартиената бюлетина държат зареден пистолет до слепоочието ни, казва председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров в интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Гюров, вашата отчаяна реакция по повод на връщането на хартиената бюлетина не издава ли паническия ви ужас от изборни неблагополучия с нея?

- Нямаме панически ужас от хартиената бюлетина или от машините, или от какъвто и да било изборен процес и технология. Но ако правим промени, с които се опитваме да държим зареден пистолет до слепоочието на някого и очакваме той да работи под заплахата, че всеки момент този пистолет може да гръмне, това не е конструктивно. Връщането на хартиената бюлетина по този начин с всички проблеми, което това създава при отчитането на гласовете, попълването на протоколите, възможността за подмяна на вота, е нещо, което ни връща обратно към тъмните години на прехода и ние го приемаме като основополагащ знак за това дали има смисъл този парламент да работи.

Нямаше да настояваме за този начин на провеждане на изборите, ако не бяхме видели факти в предишните избори, които говорят, че резултатите са подменени, че са нереалистични и изкривяват вота на българските граждани. Говорим за близо 500 000 невалидни гласове при местите избори. Това са повече от 15% от гласовете избирателите. При последните парламентарни имаше избори близо 170 000 невалидни бюлетини, около 15 000 подправени протокола. Това са фактите, които ние не искаме отново да се връщат в българската избирателна система.

- Машините обаче будят съмнения за контролни механизми, с които да се проследи вота. Как може да се гарантира обективността при отчитането му?

- Първо, няма нито един факт, който да показва, че съмненията за някакъв манипулиран вот през машините имат основания. Ние също казваме, че кодът трябва да е открит, свободен и наличен за всички партии, за да се запознаят с него. Най-големите критици за това, че има манипулации с машините - ГЕРБ, не изпратиха свой представител да се запознае с кода.

Не е важно по какъв начин ще се гласува, важно е да гарантираме прозрачността и честността на изборния резултат. Това е единственото, което ни притеснява и е основната причина да настояване за изтегляне на Изборния кодекс. Ако искаме да се връщаме към бакалските тефтери и подправените протоколи, да върнем хартиената бюлетина.

Идеята за промени в Изборния кодекс цели да увеличи доверието в изборния процес и да се вдигне избирателната активност, за да има по-добра представителност на гражданите в парламента. Не мисля, че за предложените промени има и един български гражданин, който да смята, че това ще увеличи доверието в изборния процес.

- Откакто се е конституирало 48-ото НС, винаги се намира някакъв препъникамък като хартиената бюлетина, за да се скарате и да не стигнете до съставянето на кабинет. Хората обаче гледат, отблъсквате ги все повече, те са обидени, че не им решавате проблемите. Каква е целта на цялата тази гимнастика?

- На всички граждани стана ясно какво се случва в момента. Нашата пресконференцията в сряда бе предизвикана от това, че ние сме в едно политическо безвремие. Повдигат се най-различни теми, които са конфликтни, които създават шум и пушек, така че да не се види това, което вече е ясно за всички - невъзможността на първата политическа партия - ГЕРБ, да излезе официално, да консолидира своето мнозинство и да излъчи правителство.

- Но те непрекъснато ви подават ръка, приемат много от предложенията ви, включително и за временна комисия за ИК. По други принципни въпроси като оръжието за Украйна и приемането на еврото се обединихте. Защо правите това рязко движение?

- За неща, за които ние вярваме, че са добри за България, естествено в зала ги подкрепяме. Но ние не можем да подадем ръка, защото има огромна липса на доверие към партия ГЕРБ и нейното ръководство. И това прави невъзможна подкрепата от страна на ПП и ДБ за правителство с мандата на ГЕРБ.

- Във вашите парламентарни групи няма ли по-малки, които смятат, че все пак трябва да се подкрепи създаването на правителство с по-големи шансове?

- За ДБ ще трябва да говорите с техните ръководители. За нашата парламентарна група мога най-отговорно да заявя, че няма нито един човек, камо ли малка група, които биха обмисляли подкрепя за правителство на ГЕРБ.

- А не се ли боите, че за скандала "Джемкорп" прокуратурата може да изрови много неприятни неща и да ви направи вас нежелан партньор за никого?

- Не. По никакъв начин не се боим от темата "Джемкорп". Това е един меморандум, който няма никакво обвързващо действие. Ние подкрепихме специалната комисия в 47-ото НС, която да уточни всички подробности около този меморандум. Чухте заявленията от самите представители на "Джемкорп", че едностранно е прекратен договора и те нямат никакви претенции. И сега ще подкрепим създаването на такава комисия, за да се проверят всички данни и подробности около "Джемкорп".

Но това е и тема, която е затворена за българската държава, този меморандум е прекратен, от него не произтича нищо. Вдигането на тази тема отново цели едно-единствено нещо - да се хвърля кал върху ПП и да се нарушава нормалния процес по формиране на правителство, за може ГЕРБ да се оправдае за своята невъзможност и импотентност да сформира открито мнозинство.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай