Гвоздейков с признание за снега. Драмата

Купуваме нови влакове

Гвоздейков с признание за снега. Драмата | StandartNews.com

Причината за бедствието миналата седмица бе изключително тежкият сняг. Преди това нямаше дори слана, за да окапят листата на дърветата. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Важното е, че екипите се справиха навреме и сравнително добре. Към днешна дата всички жп трасета са проходими и без аварии. Ситуацията наистина беше много сложна, обилният мокър сняг и изключително тежък, допълнително и листата по дърветата, нанесоха доста сериозни поражения, които паднаха по контактната мрежа и затрупвания на жп трасетата, коментира министърът.

Той даде пример с Германия, където Мюнхен и област Бавария също е блокирана в момента заради снежни бури. По думите му, у нас при обилен снеговалеж и вятър няма как да бъде почистено за 1 час, защото след няколко минути става същото.

"Въпросът е, че ние като общество и шофьорска гилдия трябва да сме малко по-дисциплинирани и по-съобразителни и да си даваме ясна сметка, че трябва да бъдем отговорни към процеса и даваме възможност на хората, които са ангажирани да си свършат работата както трябва.", коментира Гвоздейков.

По отношение на модернизацията на жп транспорт у нас, министър Гвоздейков каза, че в момента текат обществени поръчки по Плана за възстановяване и устойчивост и те са изцяло за покупка на нови вагони, мотрисни влакове, маневрени локомотиви, двуетажни вагони и т.н. Той увери, че няма рискове от забавяне на процедурите и загуба на средства от ПВУ. В срок от 33 месеца след подписването на договорите България трябва да придобие нов подвижен състав.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай