Групата на "БСП за България" в СОС скочи на Фандъкова

Официална позиция относно прекратената обществена поръчка на "Топлофикация - София"

Групата на "БСП за България" в СОС скочи на Фандъкова | StandartNews.com

Групата на "БСП за България" в СОС излезе с позиция относно прекратената обществена поръчка на "Топлофикация - София" и загубата на европейски средства в размер на 177 млн. лв.

"Общинското дружество "Топлофикация - София" ЕАД и подобряването на неговото състояние винаги е било приоритет в работата на съветниците от групата на "БСП за България" в СОС. Това е стратегическо дружество за българската енергийна система. Преди 4 години Столична община сключи договор по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) за финансиране на инсинератор за оползотворяване на RDF-гориво в центъра на София на стойност 177 млн. лв.", се казва в позицията.

"През 2018 г. общинските съветници от групата на "БСП за България" внесохме искане за референдум с питане към софиянци дали са съгласни общината да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем, за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF отпадъци в центъра на София, както вече беше решено. Друг от въпросите беше свързан с местоположението на когенерацията. С него питахме дали хората са съгласни тя да е до завода за боклук, който се намира в местността "Садината" край село Яна. Разбира се, управляващото мнозинство от ГЕРБ отхвърли това искане за референдум с аргумента, че той е излишен и незаконосъобразен. След тежките съдебни процедури с окончателното си решение от 12 януари 2023 г. Върховният административен съд (ВАС) върна процедурата по обществена поръчка на "Топлофикация - София", която вече е прекратена от дружеството. Срещу избраното място и технологията имаше огромно недоволство от гражданите на София, заради риска от допълнително замърсяване на въздуха в града - от Столична община планираха там да се изгарят 180 хиляди тона RDF гориво годишно, като се транспортират с камиони от завода за битови отпадъци в софийското с. Яна", допълват от "БСП за България".

"Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС неведнъж повдигахме този въпрос на общественото внимание и предупреждавахме, че местоположението и технологията на проекта, поради редица неуредици и проблеми в процедурите, ще се окаже нереализуем и софиянци ще изгубят поредното сериозно европейско финансиране", се казва още в позицията.

"Това вече е факт. За пореден път Столична община доказа, че няма управленски капацитет и визионерски подход за решаването на най-важните проблеми на столицата. Управлението на кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип в София постави България в позицията на заложник, като не призна, че Столична община няма капацитета да се справи с този проект. И така България загуби 177 млн. лв. А тези средства трябваше да бъдат пренасочени към проекти, които можеше да намерят своята реализация", заключват от "БСП за България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай