Вторник,

Групата на "БСП за България" в СОС скочи на Фандъкова

От: Агенция Стандарт -
1034
Групата на "БСП за България" в СОС скочи на Фандъкова
A
A
A

Групата на "БСП за България" в СОС излезе с позиция относно прекратената обществена поръчка на "Топлофикация - София" и загубата на европейски средства в размер на 177 млн. лв.

"Общинското дружество "Топлофикация - София" ЕАД и подобряването на неговото състояние винаги е било приоритет в работата на съветниците от групата на "БСП за България" в СОС. Това е стратегическо дружество за българската енергийна система. Преди 4 години Столична община сключи договор по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) за финансиране на инсинератор за оползотворяване на RDF-гориво в центъра на София на стойност 177 млн. лв.", се казва в позицията.

"През 2018 г. общинските съветници от групата на "БСП за България" внесохме искане за референдум с питане към софиянци дали са съгласни общината да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем, за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF отпадъци в центъра на София, както вече беше решено. Друг от въпросите беше свързан с местоположението на когенерацията. С него питахме дали хората са съгласни тя да е до завода за боклук, който се намира в местността "Садината" край село Яна. Разбира се, управляващото мнозинство от ГЕРБ отхвърли това искане за референдум с аргумента, че той е излишен и незаконосъобразен. След тежките съдебни процедури с окончателното си решение от 12 януари 2023 г. Върховният административен съд (ВАС) върна процедурата по обществена поръчка на "Топлофикация - София", която вече е прекратена от дружеството. Срещу избраното място и технологията имаше огромно недоволство от гражданите на София, заради риска от допълнително замърсяване на въздуха в града - от Столична община планираха там да се изгарят 180 хиляди тона RDF гориво годишно, като се транспортират с камиони от завода за битови отпадъци в софийското с. Яна", допълват от "БСП за България".

"Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС неведнъж повдигахме този въпрос на общественото внимание и предупреждавахме, че местоположението и технологията на проекта, поради редица неуредици и проблеми в процедурите, ще се окаже нереализуем и софиянци ще изгубят поредното сериозно европейско финансиране", се казва още в позицията.

"Това вече е факт. За пореден път Столична община доказа, че няма управленски капацитет и визионерски подход за решаването на най-важните проблеми на столицата. Управлението на кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип в София постави България в позицията на заложник, като не призна, че Столична община няма капацитета да се справи с този проект. И така България загуби 177 млн. лв. А тези средства трябваше да бъдат пренасочени към проекти, които можеше да намерят своята реализация", заключват от "БСП за България".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията