Граждани искат 10% квота в избирателните комисии

Граждани искат 10% квота в избирателните комисии | StandartNews.com

Пловдив. Отворено писмо до общинските ръководства в Пловдив на парламентарно представените партии - ГЕРБ, КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, СДС, ДПС, НДСВ, АТАКА и ДСБ, и Районите избирателни комисии /РИК/ изпратиха днес част от протестиращите. В него те предлагат да бъдат включени в секционните избирателни комисии минимум 10 % граждани извън привържениците на парламентарно представените партии.

Писмото е подписано от Стефан Пеев - председател на Демократична Гражданска Инициатива /ДГИ/, партията мандатоносител на Движението за Граждански контрол, създадено от едни от най-популярните лица на протеста Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев.

„Както е добре известно, настоящите парламентарни избори са предсрочни поради ярко изразеното гражданско недоволство от досегашния партийно-олигархичен и несъобразен с обществените интереси модел на управление. Липсата на време не позволи привеждането на Изборния закон в съответствие с изискванията на обществото", пише в писмото.

Протестиращите, начело с Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев, припомнят нееднократните заявления на ръководствата на парламентарно представените партии за отваряне към гражданството чрез граждански квоти и пр. За това те предлагат на ГЕРБ, КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, СДС, ДПС, НДСВ, АТАКА и ДСБ: „Дайте добър пример, като изтеглите доброволно 10% от вашите членове на секционни избирателни комисии. Моля да оповестите това в писмо до РИК"

В отвореното писмо пише още: „Във връзка с чл.1, ал. 2 от Конституцията на република България, съгласно който цялата власт произтича от народа и се осъществява от него, както НЕПОСРЕДСТВЕНО, така и чрез органите предвидени в Конституцията, и чл. 6,ал.1 и 2, прокламиращи равенството на гражданите независимо от техните убеждения, политическа принадлежност и пр., и във връзка с член 5, ал. 2, съгласно който разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие, Ние настояхме пред РИК да бъдат включени в секционните избирателни комисии минимум 10 % граждани извън привържениците на парламентарно представените партии."

Протестиращите, чието мнение в писмото изразява председателят на ДГИ Стефан Пеев, се надяват, че по този начин, макар и в минимална степен, ще бъде възстановена справедливостта, тъй като от честното провеждане на изборите са заинтересовани не само членовете на парламентарно представените 4-5 големи партии, а също привържениците на десетките нови и малки партии и коалиции и дори свободните партийно граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай