Гореща прогноза от Кънчо Стойчев! Ротацията носи голяма изненада

ДПС си проправя път за участие във властта през парадния вход. И по всичко личи, че Делян Пеевски е ключов фактор в това отношение, категоричен е социологът

Гореща прогноза от Кънчо Стойчев! Ротацията носи голяма изненада | StandartNews.com

* ДПС си проправя път за участие във властта през парадния вход. И по всичко личи, че Делян Пеевски е ключов фактор в това отношение

* Евроизборите може да са старт на нов политически проект

- 2023 - та бе годината на сглобката. На какво ще е 2024 -та г., г-н Стойчев?

- И идващата 2024-та ще е година на същата сглобка с известни корекции. Най-вероятно ще се върви към частично официализирана коалиция, което би било добре. Много и важни постове има да се попълнят - така наречените регулатори, попълване на ключови органи, избор на редовен главен прокурор. Това ще ги държи заедно.
А и войната ще продължи - тя е ключовата причина за тази   властова завера.

- Голямото политическо събитие ще е ротацията на министър-председателя. Какви са прогнозите Ви?

- Очаквам да се случи по предварителния план и със смяна на министри. Кои точно ще са те, не може да се предвиди, тъй като водещ критерий няма да е кой как се справя, а тесни политически и дори лични мотиви и интереси.

- Догодина предстоят евроизбори у нас. Какво в политическата тежест и влияние на партиите ще се промени?

- Промяна ще има само, ако се появи нов играч на тях  - имам предвид нещо по някакъв начин свързано с президента. Ако той има намерение да не изчезне от политическата сцена след мандата си, то именно европейските избори са ключови за старт на нещо ново.

- Големите партийни събития в началото на годината са конференциите на ГЕРБ и на ДПС. Бойко Борисов вече започна пренареждане в партията си, промени цели структури. Какво в образа на ГЕРБ трябва да се промени?

- ГЕРБ отново изплува от много тежък период от близо три години и в момента възкръсва. Борисов има безспорен талант да оцелява и да влиза в диалог с хората.

- ДПС стана втора политическа сила на местните избори. Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски цитира думите на Ахмед Доган, че партията трябва да се върне при хората и той ще направи всичко по силите си, за да го постигне. Каква промяна в Движението очаквате и как виждате ролята му при отстояване на националните приоритети от парламента и от правителството?

- ДПС си проправя път за участие във властта през парадния вход. И по всичко личи, че Делян Пеевски е ключов фактор в това отношение. 

- Каква е прогнозата Ви за Шенген? Вече е ясно, че влизаме във "въздушния Шенген" през март 2024.

- Шансовете са големи този път. Проблемът е, че самата система Шенген се разпада поради фрапиращата посредственост и идеологическа лудост на Брюкселската бюрокрация. Толкова слаб състав никога не е имало.

- А за Еврозоната какво мислите?

- И тук шансовете са ни големи, но ЕС за съжаление пропиля относителния си суверенитет. А без него единната валута ще е слаба . Така, че и в този случай "си купуваме фабрика на  8-ми септември" , но пък сме и задължени да го направим.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай