Горещи данни! ГЕРБ отново първи, Възраждане в парламента

Разместване в първите места на партиите преди очакваните нови избори

Горещи данни! ГЕРБ отново първи, Възраждане в парламента | StandartNews.com

Разместване в първите места на партиите преди очакваните нови, трети за тази година парламентарни избори. „Има такъв народ“ (ИТН) отстъпва от първото място, сочат горещите данни на „Маркет линкс“. Те са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, което е проведено в периода от 13 до 22 август.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Aug2021/2112555427.jpg

 ГЕРБ отново е първа политическа сила, като за нея заявяват, че ще гласуват 21,6 на сто от избирателите. Партията на Слави Трифонов неочаквано се нарежда на трето място с 15,7%. Втора изкласява „Демократична България” с 16,5 на сто от гласовете. Доверието към БСП и ДПС се повишава.

Разликите между „Демократична България“, ИТН и БСП обаче са в рамките на статистическата грешка и при избори местата им не са сигурни.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Aug2021/2112555421.jpg

 „ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия“, коментира социологът от  Добромир Живков в интервю за бТВ.

Голямата изненада в проучването е партия Възраждане, която твърдо влиза в парламента с 4,3 на сто от гласовете.

Политическата криза, в която се намира страната и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната, коментират социолозите от „Маркет линкс”.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Aug2021/2112555422.jpg

В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус, но понастоящем четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения.

Народното събрание отново е с най-ниско ниво на публично доверие от  българските институции. За месец спадът в симпатиите към него е с около 10%.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Aug2021/2112555423.jpg

Обратна е тенденцията при служебното правителство. През август доверието в него е 54%, което е с около 3% нарастване в сравнение с месец юли.

Именно развитието на политическите процеси от последните седмици водят до общ спад в степента на доверие в партиите на протеста, докато т.нар. партии на статуквото частично възстановяват своите позиции.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Aug2021/2112555424.jpg

„През март, както и ноември миналата година, основният движещ елемент в спада на удовлетвореността от посоката на развитие на страната беше пандемията. През март имахме и предизборна обстановка, която допълнително нажежи страстите“, коментира Добромир Живков.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Aug2021/2112555425.jpg

Българският избирател смята, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет с първи мандат е по-скоро споделена. 43% казват, че отговорността е и на двете страни – ИТН, които предложиха свой проектокабинет, както и ДБ и ИБГНИ, които отказаха да го подкрепят.

„Все пак по-големите негативи понастоящем се отнасят към ИТН, отколкото към ДБ и ИБГНИ“, допълни Живков.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Aug2021/2112555426.jpg

„Посоката на одобрение на политическите сили невинаги се отразява или се отразява по различен начин в електоралната подкрепа към партиите“, уточни Добромир Живков.

На въпрос дали ще гласуват на предсрочните избори 54% от включилите се в проучването отговарят „да“. Категорично няма да гласуват 10%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай