Горанов: Не е важно ще мине ли вотът на недоверие

Горанов: Не е важно ще мине ли вотът на недоверие | StandartNews.com

София. "Не е важно дали ще мине вотът на недоверие", каза Владислав Горанов от ГЕРБ в студиото на бТВ в дебат с Димчо Михалевски от БСП. "Нито едно правителство в българската история не е свалено с вот на недоверие. Но той е единственият ни естествен ход като опозиция", обясни Горанов.

Вотът на недоверие, който ГЕРБ ще предложи, е с мотив цялостната политика на кабинета. 

Димчо Михалевски опонира, че цялостната политика не е истинският мотив на ГЕРБ, те току-що излизат от управлението и знаят, че след 100 дни няма как да се изрази мнение по цялостната политика. "На ГЕРБ им е необходимо действие, защото те 3 месеца бездействаха и сега искат да се консолидират, използват вота за отсрочка", смята Михалевски. 

Ако вотът на недоверие не мине, в продължение на 6 месеца никоя парламентарна група няма право да иска вот на недоверие. Водещите припомниха, че следващата седмица предстои Конституционният съд да се произнесе по въпроса за връщането на депутатското място на Делян Пеевски и в зависимост от решението могат да се очакват нови протести.

"Ние подкрепяме протестите, но не може да броим хората на улицата и по този начин да определяме политическото си поведение. Не можем да го определяме и според решенията на Конституционния съд", категоричен беше Горанов. Според него използването на инструментите по конституция не може да се степенува по важност. 

Водещите напомниха, че ГЕРБ обявиха, че се връщат в парламента заради гласуването на държавния бюджет, а сега искат вот на недоверие непосредствено преди гласуването на бюджета. Владислав Горанов отговори, че дори да мине вотът, България няма да остане без бюджет. 

Димчо Михалевски настоя, че през първите 100 дни има много конкретни неща, които са свършени от правителството. 40 000 семейства са получили допълнителни обезщетения, 45 000 семейства с първолаци са получили помощи, още 60 000 са получили право на енергийни помощи, 300 000 младежи имат шанс да започнат работа, възстановен е над 1 млрд. ДДС, но трудностите идват от това, че се изпълнява бюджетът на ГЕРБ. "Ще клатим ли лодката в конфликт между нашите две партии или ще стабилизираме държавата?", реторично попита той.

Според Владислав Горанов с тези мерки БСП спасяват себе си и действат панически. "Те без подкрепа не могат да направят никакво смислено действие. В момент на криза и стагнация имаме едно правителство, което не може да извърши никаква смислена реформа и това е проблем. Трите партии - ксенофобите от Атака, левите от БСП и донякъде етническата партия ДПС, са една амалгама от несвързващи се вещества", заяви той.

"Ако вотът мине, за което аз не съм сигурен, ГЕРБ ще носи самостоятелно отговорността за управлението на държавата. Естественият партньор на ГЕРБ е в център-дясно, но не си правим сметки предварително. Алтернативата е да отслабим и ГЕРБ и да оставим БСП и ДПС да управляват без никакъв коректив", обобщи позицията си Горанов.

"Алтернативата е да работим прозрачно", опонира Михалевски. "Ние сме извадили приоритетите, а насреща получаваме вот на недоверие. Ние вътре в партията също решаваме въпросите пред кабинета. Аз смятам например, че създаването на Министерство на инвестиционното проектиране беше грешка, но досега то е извършило две много полезни мерки." Той коментира назначението на Джейхан Ибрямов за зам.-министър в министерството с думите, че за него това не е добро назначение и този човек нищо не му говори като експертиза. Михалевски призна, че той и колегите му от парламентарната група няма какво да направят по отношение на назначенията на кабинета.

В този момент Владислав Горанов прикани Димчо Михалевски и колегите му да гласуват с ГЕРБ вота на недоверие, за да променят нещата, които не одобряват в управлението. 

"Ние сме направили много грешки, ние самите имаме претенции към много от назначенията, има вътрешен дебат в партията, който продължава и ще продължава, но в момента трябва да решаваме жизненоважните въпроси за държавата", подреди приоритетите на управляващите Димчо Михалевски. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай