Горанов: Ако не искаме нов дълг, да премахнем дефицита

Горанов: Ако не искаме нов дълг, да премахнем дефицита | StandartNews.com

С поемането на нов външен дълг от 8 млрд. евро България ще си осигури финансова стабилност за следващите три години. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов. "Държавата е взела 1,5 млрд. евро мостови заем, за да изплати гарантираните влогове на гражданите, които бяха в КТБ", обясни той пред БНР. Този заем е с предстоящ падеж. Все още във фискалния резерв има средства, които могат да го възстановят и ще го възстановят", каза финансист номер 1. Според него, ако България не иска да трупа нов дълг, трябва много бързо да премахне дефицита от бюджета си, т.е. да харчи само колкото събира от населението и от бизнеса.

"Дори да имаме балансирани бюджети през следващите години, пак трябва да платим дълговете, които сме поели преди това", коментира финансовият министър. Той смята, че не е драматично, ако парламентът откаже да ратифицира договора. Това обаче ще доведе до невъзможност държавата да си обслужва дълговете, което било "гръцки сценарий".
"Това, което съм предложил, е най-разумният подход", каза министърът. "В момента пазарите са свръхликвидни и поемането на дълг може да се осъществи при благоприятни условия", допълни финансист номер 1. Горанов бе категоричен, че поемането на дълг в момента не е самоцел, а правителството иска всяка година дефицитът да намалява. "Ако продължаваме с тези усилия, аз се надявам, че ще ставам все по-непопулярен, защото определени бизнесмени губят благосъстояние, когато държавата си взема своето", коментира той. Шефът на финансовото ведомство смята, че Бюджет 2015 върви добре и ще издържи на стресовете. Той е на мнение, че няма да има нужда от дебат за хода на неговото изпълнение. "Не е невъзможно дефицитът да е по-нисък от предвидения", заяви той. По повод процедурата за избор на нов подуправител на БНБ, Горанов обясни, че ГЕРБ първоначално са били склонни да подкрепят професионалните качества на Димитър Костов да поеме банковия надзор. Впоследствие са решили да не допуснат други да извлекат политически ползи за тяхна сметка при дебата за избора.

---

В никакъв случай няма да допуснем, водени от желанието да стабилизираме банковия сектор и надзора, да бъдем вкарани в капана да проведем гласуване в парламента, в което всеки да търси политически дивиденти, категоричен бе финансист номер 1 Владислав Горанов. "След като нямаме консенсус за подуправител на БНБ, след няколко месеца така или иначе ще има дебат за избор на управител и тогава към края на годината може да бъде определен и подуправител за банков надзор", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай