Събота,

Горанов: Прав е Борисов за еврото /ОБНОВЕНА/

От: СТАНДАРТ -
Горанов: Прав е Борисов за еврото /ОБНОВЕНА/
A
A
A

Не е вярно, че ще обеднеем с приемането на еврото. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю за Нова тв. Повод бяха твърденията на президента Румен Радев, че Португалия е обедняла след като приела общоевропейската валута. Нито една държава, която се е присъединила към еврото, не е обедняла заради него. Напротив – в последно присъединилите се държави веднага се забеляза рязко подобряване на икономическото състояние на тези държави, каза Горанов. И обясни, че това е логично, защото в само приемане в клуба на еврото е атестат за качеството на управление и за икономическата и финансова система на държавата.

Прав е премиерът да иска пълен консенсус в обществото преди да влезем в чакалнята на еврото, каза още Горанов. Не можем да носим политическата отговорност за правилните решения, ако нямаме консенсус в обществото, категоричен бе той. Горанов смята, че ако има консенсус политиците от различни партии трябва заедно да обясняват ползите от еврозоната.

„За да няма страхове, трябва политиците да обясняват, а медиите да не допускат да се говорят глупости“, заяви Горанов. По думите му референдум по темата, подписи за какъвто събира „Воля”, няма да допринесе с нищо, докато хората не са достатъчно информирани.

Обикновените хора се притесняват именно по причина, че тези които в момента развяват знамената като депутата Румен Гечев, направиха така, че преди да има валутен борд, левът рязко се обезцени. Именно поради страховете, с които в момента продължават да се манипулират българските граждани, си струва да продължи дебатът за еврото, каза Горанов.

Ние сме тръгнали към еврото, в момента, в който сме тръгнали към ЕС. Няма причина за притеснения, обобщи той. И припомни, че не само промените в законодателството, но и ясният мандат от парламента, сочат че България ще се присъедини към еврото по сегашния курс.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички