Голямо напрежение в коалицията, казват мерките срещу инфлацията

Ще има съвместен брифинг на коалиционните партньори, които ще съобщят отделните мерки

Голямо напрежение в коалицията, казват мерките срещу инфлацията | StandartNews.com

В 10:00 ч. днес се очаква официално да бъдат обявени мерките на управляващата коалиция за преодоляване на проблемите с горивата и инфлацията. "Мерки ще има. Ще има съвместен брифинг на коалиционните партньори, които ще съобщят отделните мерки. Едно от нещата, които ще обявим е нулева ставка на ДДС за хляба", разкри пред Нова телевизия председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Любомир Каримански от "Има такъв народ".

По думите му няма да има разочаровани и сред пенсионерите, които се очаква да получат увеличение на парите си за старост. „Ако бъде приложено като схема, така че да се гарантира солидарен принцип на разпределение между минималната, средната и максималната пенсия – мисля, че няма да има разочаровани. Зависи как ще бъде приложено като схема”, каза той.

Той отказа да даде повече подробности относно антикризисните мерки, защото така се били разбрали след вчерашния коалиционен съвет. „Ще разберете по-късно дали пенсиите ще се увеличат с 20%“, каза депутатът. Добави, че отстъпката от 25 стотинки за литър бензин ще бъде за всяко зареждане. "Вероятно ще има някакви съвсем технически изменения, от гледна точка на удостоверяването, за да се знае, че се зарежда личен автомобил, а не служебен", обясни той.

Каримански коментира и отношенията в коалицията. „Непристойно е според мен поведението на всички, които във вторник участваха в атаката срещу ИТН. Най-вече заради това, че начинът, по който се организира обсъждането на антикризисните мерки – беше в рамките на една седмица, в рамките на две срещи. В нито една от срещите не получихме остойностените нещата така, че да можем да направим извода спираме ли и с колко реално обедняването на българина. Такава информация не беше получена. Мерките са остойностени от гледна точка на фиска, колко ще струват на бюджета. А като краен ефект няма за всяка една група. А ние имаме уязвими групи, за които нямахме определена дефиниция”, подчерта той.

Попитан ще падне ли правителството той заяви, че предупреждението на Слави Трифонов е много ясно – да се спазва коалиционното споразумение и да не си извиват ръцете на коалиционните партньори. Няма как да си обясним по друг начин е че някой от партньорите си говорят повече отколкото с други. По някой път изглежда като приказката с Грозното пате. На въпрос дали е вярно, че Слави Трифонов не вдига телефона на Кирил Петков, Каримански заяви, че не знае дали е така.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай