Сряда,

Голямата новина! Съдбата на кабинета е решена

От: Редактор -
10853
Голямата новина! Съдбата на кабинета е решена
A
A
A

Много обнадеждаваща прогноза за България, която има шанс да бъде истина.

Почти сигурно е, че другата седмица България ще има редовно правителство - 102-то в третата българска държава, научи "Епицентър". Но за пръв път редовно правителство ще бъде оглавено от жена - Мария Габриел. Тя бе номинирана за този пост от ГЕРБ - СДС, коалицията, класирала се на първо място на изборите.

Преговорите за подкрепа с политическите сили в парламента са сложни, но постепенно се стига до идеята, че отговорността трябва да бъде поделена според тежестта на политическите сили, твърдят източниците на "Епицентър". Всъщност, това бе и формулата, която предложи лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Партиите, които вероятно ще подкрепят такъв кабинет са ДПС, БСП и ИТН.

"На България ще ѝ отива да има жена премиер", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите с Мария Габриел, одобрявайки подхода на ГЕРБ.

А председателят на БСП Корнелия Нинова предложи формулата за успех - призова политическите лидери да се оттеглят, за да бъде намерено решение за правителство. 

Според лидера на БСП е нужно експертно правителство от "консенсусни хора", но без политически лица в него. Запитана дали е изключено тя да е министър, Нинова заяви: "Разбира се!" От ГЕРБ - СДС се надяват да запазят ключови министерства в евентуалното правителство.

Според запознати левицата ще може да разчита на две кресла в кабинета "Габриел" - на икономиката и на социалната политика. За първия пост се спряга Димитър Маргаритов, който бе зам.-министър в икономическото министерство и дългогодишен шеф на Комисията за защита на потребителите. За втория - Георги Гьоков, който заемаше тази позиция в правителството на Кирил Петков.

Социалистите настоявали да получат и министерството на земеделието, но тук срещнали отпор от ДПС. В правителството на Петков този ресор се държеше от Иван Иванов и Нинова го предложила отново.

Засега е сигурно, че коалиция ГЕРБ - СДС ще получи от президента Румен Радев първия мандат на 15 май.

След това номинираната за премиер Мария Габриел ще има седем дни да избере структура и състав на Министерския съвет и да търси подкрепа за него.

Според наблюдатели, ако бъде гласувано, това правителство има всички шансове да изкара целия си мандат.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com