Голяма драма с втората пенсия. Щастливците са само 1695

Пожизнените втори пенсии по 82 лв., вземат по 400 лв. при разсрочено плащане

Голяма драма с втората пенсия. Щастливците са само 1695 | StandartNews.com

Голяма драма с парите за втора пенсия. Те изобщо не стигат.

Близо девет от всеки десет души, които вече са излезли в пенсия и получават пари от частен универсален пенсионен фонд, нямат достатъчно пари за пожизнена пенсия, стана ясно от данни на Комисията за финансов надзор към края на юни, предаде „Труд”.

ВИЖ ОЩЕ: Обрат с пенсиите. Изцяло нови правила

Към 30 юни само 1695 души получават пожизнени пенсии, а 14 401 души взимат парите си на разсрочено плащане, защото натрупаните в частните фондове средства на стигат за пожизнени пенсии.

Любопитно е какъв е размерът на изплащаните пенсии. Пожизнените пенсии без допълнителни условия са в размер средно на 81,66 лв. Пожизнените пенсии с период на гарантирано плащане са още по-ниски - средно 71 лв. Те са по-ниски, защото за определен период от време, между 2 и 10 години, плащането им е гарантирано и, ако пенсионерът почине, сумите ще бъдат получени от наследниците.

Най-голям е размерът на изплащаните пожизнени пенсии с разсрочено изплащане. При тях в началото изплащат фиксирани суми до навършване на определена възраст, а след това преминават в пожизнени пенсии, като също има частично наследяване.

Средният размер на изплащаните такива пенсии към края на юни е 254,33 лв. Но такива пенсии хората ще взимат само през първите години в периода на разсрочено плащане, а след това пожизнените им пенсии ще бъдат по-ниски.

Хората, които получават парите си на разсрочено плащане, взимат средно по около 400 лв. на месец, показват данните на КФН. Хората предпочитат да вземат парите си бързо, а не дълго във времето, за да не бъдат обезценени от високата инфлация.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай